Додик разговарао са Путином: Занима га све у вези са Српском

Вријеме читања 3 минута

Додик истиче да је задовољан разговором са Путином, да су разговарали о актуелној ситуацији у Српској и БиХ и заједничким економским пројектима

MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је са председником Русије Владимиром Путином. Како наводе тамошњи медији, два државника су се састала у Москви.

„Са председником Путином разговарао сам о актуелној ситуацији у региону. Упознао сам Путина са нашим виђењем ситуације у Босни и Херцеговини. Могу да кажем да је он веома упознат са детаљима и интересовало га је готово свако од питања могућег развоја политичке ситуације, рада и понашања међународних актера, статуса Републике Српске, уставних рјешења али и како се развијају заједнички економски пројекти са Русијом“, изјавио је Додик у интервјуу за РТРС.

Додик истиче да је задовољан разговором са Путином, да су разговарали о актуелној ситуацији у Српској и БиХ и заједничким економским пројектима.

Навео је да је са Путином договорио исту цену гаса и да је руски председник подржава изградњу гасовода кроз Републику Српску о чему ће у петак разговарати са представницима Гаспрома.

Додик је информисао Путина о покушају отимања имовине Републике Српске, што није у складу са Дејтоном, и то Српска не може себи да дозволи.

„Имамо једну искрену опредељеност председника Путина да разумије веома сложену ситуацију код нас, да изрази жељу да помогне у сваком конкретном пројекту, то је нешто што је најважније. Нисам био овде да некога критикујем или бацам терет на неког другог, то није мој стил. Ја сам само говорио о томе како БиХ може да функционише, да је за њу најбоље да се врати Дејтонском споразуму. Чини ми се да овде за то постоји разумевање“, рекао је Додик за АТВ после састанка са Путином у Москви.

Он је истакао да Путин није ништа рекао против БиХ, али је рекао да сви морају бити поштовани, да се морају поштовати ентитети, конститутивни народи и сви грађани.

Додик сматра да је неприхватљиво да се мењају елементи конститутивности народа у БиХ и за то постоји подршка Русије, за разлику од либералних концепција са запада, који, како каже, гањају причу о „апстрактном грађанину“.

Он је додао да су Путину пренели став Српске да само легитимно изабрани Високи представник може да има подршку и легитимитет у БиХ са чим се Путин сагласио.

„Разговарали смо и о културној и свакој другој врсти сарадњи, поготово о политичким питањима. Путин је изнео свој став везано за Дејтонски споразум. Русија има низ примедби о непоштовању Дејтонског споразума и да у том погледу стави та питања на дневни ред Савјета безбједности УН. То је за нас важно имајући у виду разне спекулације“, рекао је Додик, преноси Б92.

Додик каже да је у Москви као представник једне мале заједнице која се зове Република Српска и да једна велика Русија има пажњу за наше проблеме.

Он је на састанку представио проблеме онако како их види Република Српска.

„Прича коју слушамо о малигним руским утицајима апсолутно се губи и приказује се потпуно бесмислена када разговарате са човеком који води ову велику земљу и који жели свима добро. Преносим да Путин примарно жели мир, да се поштује међународно право и Дејтонски споразум“, нагласио је Додик.

Два лидера су разговарала и о економско-финансијској подршци и о пројектима који се остварују у Српској, те је истакао да су данас „одобрили локацију у Невесињу за изградњу соларне електране“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest