Догодило се на данашњи дан

Пише: Иритано Стефани

1682. – Умро руски цар Фјодор Трећи Алексејевич Романов, кога је на пријестолу наслиједио полубрат Петар Први, назван Петар Велики. Цар је постао 1676, али – малољетан и болешљив – није био у стању да самостално влада, па су земљом практично управљали његови ујаци, бојари Милославски. Током његове владавине Русија је учврстила власт на огромним новоосвојеним територијама у Поволожју, Сибиру и Украјини и омогућен је развој заната, рударства и трговине.

1833. – Рођен њемачки композитор Јоханес Брамс, истакнути касни романтичар. Досљедно је његовао класичну музичку равнотежу и као поборник оживљавања облика класичне и преткласичне музике компоновао је у традицији Јохана Себастијана Баха, Лудвига ван Бетовена и раних романтичара, али с довољно оригиналности и снаге да постигне јединство крепкости и њежне меланхолије, опорости и распјеваности. Синтетизовао је принципе класике и романтике, па су га сљедбеници назвали оснивачем њемачке новокласичне школе. Дјела: четири симфоније, камерна музика, виолинске и клавирске сонате, баладе, интермеца и варијације за клавир, два клавирска и један виолински концерт, вокалне композиције /“Њемачки реквијем“/, соло пјесме, хорови.

1840. – Рођен руски композитор Петар Иљич Чајковски, најистакнутији руски симфоничар 19. вијека, који је створио синтезу европског артизма и руске народне осјећајности. Његова музика се одликује искреношћу израза који разоткрива психолошке процесе и осјећања и својеврсном љепотом и снагом музичке мисли. Карактерише га и широко распјевана мелодика, богатство хармоније и блистав оркестарски колорит. Инспирисао се народном музиком, бајкама и руском историјом. Компоновао је шест симфонија, опере, увертире, концерте за клавир, концерте за виолину, камерну музику, балете, соло пјесме, клавирске композиције. Дјела: опере „Евгениј Оњегин“, „Пикова дама“, симфонија „Патетична“, балети „Лабудово језеро“, „Шчелкунчик“, „Успавана љепотица“, увертира „Ромео и Јулија“.

1892. – Рођен српски писац Милутин Бојић, аутор поеме „Плава гробница“ о масовном сахрањивању српских војника у море, трајног поетског споменика трагедије српске војске у Првом свјетском рату послије повлачења преко Албаније. Студирао је филозофију и педагогију у Београду. Учествовао је у балканским ратовима и у Првом свјетском рату. Послије повлачења преко Албаније радио је као државни службеник на Крфу и у Солуну. Умро је од туберкулозе у 25. години и сахрањен је на солунском гробљу Зејтинлик. Дјела: четири књиге пјесама и више драма, укључујући „Краљеву јесен“ и „Урошеву женидбу“. 1999. – Амерички авиони с пет пројектила разорили зграду Амбасаде Кине у Београду, усмртивши у њој троје кинеских новинара, а један цивил је убијен приликом бомбардовања оближњег хотела „Југославија“. Претходно је НАТО авијација, као и пет дана прије тога, бомбама с материјалима високе проводљивости онеспособила кључне трафо-станице на ширем подручју Београда, изазвавши дјелимичан распад електроенергетског система у Србији.

2000. – Полагањем заклетве на свечаности у Кремљу, Владимир Путин званично преузео Функцију предсједника Руске Федерације

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest