ДПС неће Абазовићеву владу ако је не подржава 49 посланика

ДРИТАН АБАЗОВИЋ И МИЛО ЂУКАНОВИЋ/ – ФОТО: КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА

Парламентарна већина која би подржала мањинску владу имала би истовремено обавезу да у Скупштини одблокира систем и омогући избор носилаца правосудних и тужилачких функција, а ако нема те већине онда је мањинска влада бесмислена, кажу у ДПС-у

ДРИТАН АБАЗОВИЋ И МИЛО ЂУКАНОВИЋ/ – ФОТО: КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА

Предсједништво Демократске партије социјалиста потврдило је на сједници од прије два дана да ће та партија подржати владу мандатара Дритана Абазовића ако има подршку 49 посланика, односно, ако се ради о тропетинској већини, и да не долази у обзир да та влада има мању подршку, потврђено је „Дану“ из поузданих извора из ДПС-а.

У ДПС-у овакву одлуку предсједништва образлажу чињеницом да је ова партија пристала да уопште разговара о мањинској влади јер је добила увјеравања да ће имати тропетинску подршку, односно 49 посланика.

– Концепт 49 је замишљен како би биле одблокиране многе функције у држави и прије свега процес уласка у Европску унију. Парламентарна већина која би подржала мањинску владу имала би истовремено обавезу да у Скупштини одблокира систем и омогући избор носилаца правосудних и тужилачких функција. Ако нема те већине онда је мањинска влада бесмислена – каже наш саговорник који је желио да остане анониман.

Наш саговорник тврди да је овај став Предсједеништва Демократске партије социјалиста пренесен и мандатару Дритану Абазовићу који би требало да обавијести и партије које би требале да буду конституенти будуће извршне власти у Црној Гори.

До застоја је дошло након што су Социјалдемократе чији је предсједник Дамир Шеховић добиле понуду „која мора да се одбије“. Њима је понуђено мјесто потпредсједника Скупштине, право да предложе министра културе и неколико директорских мјеста. СД је ову понуду глатко одбио и сасвим јасно саопштио да мањинска влада неће имати њихову подршку у парламенту. То значи да посланици Иван БрајовићДамир Шеховић и Борис Мугоша неће гласати ни за један предлог мањинске владе.

СНП пристаје на СДП, али не и на СД

Главни одбор Социјалистичке народне партије одржаће сједницу сјутра и одлучиће, како је раније најављено, да ли је за ову партију прихватљиво да у мањинској влади буде Социјалдемократска партија.

Сада је отворено питање да ли ће се на дневном реду наћи и улазак у власт Социјалдемократа, односно да ли ће СНП одустати од мјеста предсједника Скупштине, јер, како незванично сазнајемо, СД би у том случају преиспитала своју одлуку да не подржи мањинску владу.

Абазовићева понуда СД, како су коментарисали неки чланови Предсједништва ДПС-а, значи да ће Социјалистичкој народној партији припасти мјесто предсједника Скупштине.

– То је додатни проблем. То је партија која је била против уласка Црне Горе у НАТО. Предсједник Скупштине је и члан Савјета за одбрану и безбједност на којем се често говори о обавезама према Алијанси и плановима и програмима које наше чланство у НАТО носи са собом. Ни ми, а ни партнери у НАТО-у нијесмо сигурни да би неко из СНП-а био сигуран и кооперативан – каже наш саговорник из ДПС-а.

На овај начин Абазовићу је лопта враћена у двориште, а рокови истичу. Он покушава да „релаксирано“ објасни јавности да ће његов концепт успјети без обзира колико посланика подржава владу.

– Треба да одблокирамо цијели систем. Ја не желим, као неке моје колеге, да робујем роковима. Не можемо ову ствар да радимо због притиска медија или јавности. У почетку су сви критиковали овај модел, а сада је највећи притисак када ће се реализовати – навео је недавно Абазовић.

Поручио је да не одустаје од тога да Владу подржи 49 посланика, али и да није трагедија ако тај број буде мањи. Очигледно да за њега то није трагедија, али да има и оних који нијесу заборавили због чега је покренуто формирање мањинске владе и да се одустало од почетног концепта подршке 54 посланика, па се дошло на 49. ДПС, изгледа неће да пристане на мање. У сваком случају, хтјели или не, влада није ни формирана а већ је у проблемима.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest