DPS podnio krivičnu prijava protiv Milatovića

Demokratska partija socijalista (DPS) podnijela je danas krivičnu prijavu protiv Jakova Milatovića, predsjednika Crne Gore.

„Na osnovu člana 255 stav 1 Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, a istovremeno cijeneći da postoji osnov sumnje, Demokratska partija socijalista podnijela je danas krivičnu prijavu protiv Jakova Milatovića, predsjednika Crne Gore“, saopštili su iz DPS-a.

Prema njihovim riječima, „Milatović je kao službeno lice – ministar u Vladi Crne Gore, propustio da prijavi krivična djela sa elementima sticanja protivpravne imovinske koristi za koje je saznao u vršenju svoje dužnosti, o čemu je javnost obavijestio dana 30. avgusta 2023. godine gostujući u emisiji RTCG“.

„Tom prilikom je odgovarajući na pitanje novinarke koje je sadržalo navode: ”… nijesu ispunjena očekivanja, ljudi kritikuju i dalje partijsko zapošljavanje i kadriranje po rođačkim vezama, ljude koji ne ispunjavaju kriterijume, itd…” izjavio: ”Zamislite onda Vi nakon svega, a sve je tačno. Sve je to tačno… Ja želim da se proces tkz. partijskog zapošljavanja svede na neki pristojan minimum…”, naveli su iz DPS-a, pa nastavili:

„Ovim je Milatović potvrdio da je svjesno propustio da nadležne organe obavijesti da su učinjena krivična djela od strane drugih službenih lica, iako je kao ministar u Vladi Crne Gore bio u obavezi da to učini. Milatović je svojom izjavom potvrdio da je svjedočio krivičnim djelima koje nije prijavljivao, nego sada naknadno konstatuje kako su ona počinjena“, pojasnili su iz DPS-a.

U krivičnoj prijavi se navodi da je „on takvim činjenjem umišljajno omogućio izvršiocima tih djela da ostanu van domašaja organa gonjena – čime je izvršio krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca iz člana 386. stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore“.

„S tim u vezi, a u namjeri da građani Crne Gore dobiju odgovor na tvrdnje koje su javno iznijete, kao podnosioci ove prijave, predložili smo da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici provede radnje iz svoje nadležnosti u pravcu utvrđivanja materijalne istine“, naveli su iz DPS-a, nastavlajući:

„Takođe, u prijavi smo predložili da se u svojstvu osumnjičenog sasluša Jakov Milatović, predsjednik Crne Gore, kako bi se izjasnio ko su lica koja su izvršila krivična djela u vršenju svojih funkcija, i time omogućila nezakonita zapošljavanja trećih lica“, istakli su iz DPS-a.

Kako tvrde, Milatović je u svojim javnim nastupima podsticao javna zapošljavanja.

„Tako je 20.04.2023. godine javno izjavio: “Nije realno očekivati nakon 30 godina vlasti u Podgorici da promijenite samo četiri čovjeka u Glavnom gradu, promijeniće se mnogi, biće partijskih zapošljavanja”, što su mnogi mediji prenijeli“, zaključili su iz Demokratska partija socijalista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest