Драган Николић и Милена Дравић добили су свој део Београда

Сквер Милене и Гаге, посвећен легендарном глумачком пару Милени Дравић (1940-2018) и Драгану Николићу (1943-2016), свечано је синоћ отворен на углу улица Милешевске и Цара Николаја у Београду.

Фото: Ин4с

Сквер су званично отворили глумци оближњег Београдског драмског позоришта (БДП) Наташа Марковић и Милорад Мики Дамјановић, који су водили пригодни програм, у оквиру ког је Биг бенд Радио-телевизије Србије изводио филмске нумере.

Бројни грађани окупили су се на новом скверу гдје су на видео биму могли да виде одломке из популарног телевизијског серијала „Образ уз образ“, ког су својевремено водили Дравић и Николић.

Послије свечаности, замјеник градноначелника Београда Горан Весић казао је новинарима да су Дравић и Николић заслужили да њихов сквер отворе колеге из БДП-а, као и Биг бенд РТС-а, тамо „гдје су стварали своју каријеру и направили свој велико име“.

– Ми смо као град урадили овај трг и ово је будућа сцена за различита културна дешавања, књижевне вечери, концерте и друго. Ово је начин како можемо да освајамо нове просторе и уређујемо наш град, да постане заиста модеран европски град – истакао је Весић.

Према његовим ријечима, проглашење Сквера Милене и Гаге је један од начина да се сјећамо „дивних људи који су стварали нашу културу… који су задужили Београд“.

Секретар за културу Града Београда Иван Карл истакао је да су се вечерас грађани свих генерација сами спонтано окупили „и сви су подједнако добро реаговали“ на отварање Сквера Милене и Гаге.

– Ово је нама путоказ за неке друге просторе у граду, јер има још имена из наше културе која заслужују овако обиљежје у Београду. Вјерујем да ћемо у годинама које су пред нама имати нова отварања оваквих мјеста – казао је Карл.

Он је истакао да се Биг бенд РТС-а синоћ избором музике, међу којом је била и тема серије „Грлом у јагоде“ и друге нумере, одужио и композитору Зорану Симјановићу (1946-2021).

– Налазимо адекватан начин да се одужимо великанима који су задужили град и који су својом уметношћу проносили овај град широм Европе и свијета, а Николић и Дравић су то чинили током читавих својих каријера – рекао је Карл.

Предсједник општине Врачар Милан Недељковић најавио је да ће овде на дан општине 14. октобра бити постављена и скулптура посвећена Дравић и Николићу, чиме ће бити „на достојанствен начин забиљежен њихов живот на Врачару“.

Глумац Светислав Буле Гонцић је рекао новинарима да је сквер „нешто најљепше што се на (Црвеном) крсту и у Београду могло да се догоди“.

– Њихов дух ће стално да буде присутан. Мислим да ћемо их се заувијек сјећати, јер су уткани у наше одрастање и наше животе. „Образ уз образ“ је стварно била јединствена емисија зато што су њих двоје били то што јесу – поручио је Гонцић.

Он је изразио наду да ће на заоставштини Дравић и Николића порасти нека нова дјеца и настати нова естетика

.Извор: Ин4с

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest