Џонсон: Украјинци који илегално дођу у Велику Британију могли би да буду послати у Руанду

Премијер Велике Британије, Борис Џонсон, раније је рекао да се депортације „једноставно неће десити“, али сада признаје у теорији да би могле

Украјинске избеглице суочавају се са слањем у Руанду ако путују у Велику Британију без дозволе, рекао је Борис Џонсон у ескалацији владиних планова да депортује оне који путују преко Ламанша тражећи уточиште.

Раније је Џонсон рекао да се изгледи да се украјинске избеглице шаљу у Руанду према контроверзној владиној шеми објављеној у априлу „једноставно неће догодити“.

Упитан пре састанка шефова влада Комонвелта да ли би Украјинци који стигну чамцима могли да се суоче са депортацијом у источну Африку, он је рекао: „Једине околности у којима ће људи бити послани у Руанду биле би ако дођу у Уједињено Краљевство илегално и чиме поткопавамо безбедне и легалне путеве које имамо. Мислим да дајемо 130.000 виза Украјинцима и они имају најмање две веома добре руте за долазак у ову земљу.“

Фото: Скриншот

У коментарима датим неколико дана пре него што би требало да се придружи лидерима Г7 у Немачкој, а потом и НАТО-у у Шпанији, Џонсон је такође упозорио да је „замор Украјине“ можда последица порука  неке од главних западних сила.

„Моја порука колегама у Г7, а посебно у НАТО-у, биће „сада није време да се смире и охрабрују Украјинце да се прилагоде „лошем миру“, за мир за који су позвани да се одрекну делова свог територије у замену за прекид ватре. Мислим да би то била катастрофа. То би био окидач за даљу ескалацију Путина кад год пожели“, рекао је он, преноси Гардијан.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest