Ексклузивно: др Владимир Добричанин

Неизбјежна тема ових дана у свим друштвеним круговима је корона вирус, сматрате ли да је Црна Гора предузела све неопходне кораке како би се ширење ове пошасти успорило?

О ефикасности Владиних мера моћи ћемо говорити тек након што се ситуација с пандемијом смири. За сада има места критици, али није време за то. Сада се морамо ујединити зарад једног циља, а то је контрола и савладавање инфекције.

Мислите ли да су грађани свјесни озбиљности ситуације у којој се налазимо?

Грађани још увек нису свесни онога што се назива Корона вирус, али су предлоге мера схватили озбиљно, што је јако позитивно. То само доказује да, кад хоћемо и када нас нека велика мука задеси, и ми умемо да будемо дисциплинован народ.

Сматрате ли да је премало информација које су доступне грађанима ових дана?

Проблем са информацијама у оваквим ситуацијама је филтер, шта је тачна информација а шта дезинформација. Дезинформација је много више у односу на тaчне информације и против тога се морају борити надлежни. Превише је разноразних „ефикасних лекова“, проверених информација о настанку вируса, народних бајалица које спречавају инфекцију итд. У овим временима мора се слушати само медицинска струка, јер је она поуздана и најсигурнија за грађане.

Да ли мањак информација чини више штете него користи грађанима који су под константним психичким притиском?

Стрес који је изражен у оваквом хазарду је стрес у трајању, јер су информације које пристижу из минута у минут јако неповољне и изазивају добоку забринутост за свој и живот својих ближњих. Овакав облик стреса може проузроковати појаву различитих негативних како психичких, тако и физичких ефеката. Посебну пажњу медицинска струка мора обратити и на овај феномен који није непознат и са којим смо се на нашим просторима готово у континуитету сретали претходне три деценије.

Неријетко на улицама видимо људе са маскама и рукавицама, има ли стварне потребе за тим?

Нажалост и то је последица несналажења надлежних ПР служби ,које су требале да подробно објасне грађанима на који начин се морају штитити и зашто је употреба рукавица и маски ограничена, да не кажем несврсисходна.

Маска се препоручује искључиво грађанима који имају доказано присуство инфекције и онима који имају симптоме, али још увек нису узорковани. Здрави грађани немају потребе носити маске. Што се рукавица тиче, оне су не само бескорисне, већ и стварају лажни осећај заштићености, што је, наравно, нетачно. Наиме, рукавице су медијум на коме се вирус задржава и до 4 сата, док је време задржавања на рукама око 15 минута. Такође, дирање критичних региона лица, односно очију, носа и уста рукавицама је исто најчешћи начин уношења инфекције.

По чему се корона вирус разликује од  вируса грипа?

Од сезонског вируса се разликује по већој контагиозности, односно по већој способности да инфицира већи број људи, значајно већи. Што се симптома тиче они су већ познати, сув, непродуктивни кашаљ, кратак дах и повишена телсна температура. Агресивност вируса у смислу појаве упале плућа која може имати за последицу и смртан исход је доминантна у односу на вирус сезонског грипа.

Смртност у Италији је огромна, имате ли информације због чега?

Смртност у Италији је већа него у другим земљама, али је прате Шпанија и Иран, а вероватно ће слично бити и у Америци. Нажалост, Ломбардија је најпогођенија област у Европи са великим бројем инфициране старије популације код које је смртност велика и иде и до 15%. То је и разлог великог броја мртвих.

Да ли мислити да можда нису биле предузете све мјере на вријеме?

Последица велике смртности је и неодговоран однос Владе Италије која није на време препознала могућност масовне вирусне контаминације и појаве огромног броја инфицираних који су геометријском прогресиојом вирус проширили међи становништвом. Пресудна је вероватно била и утакмица у Милану, као и Миланска недјеља моде, које су биле јако повољно тло за неконтролисано ширење вируса међу популацијом поменуте регије. Ово је само доказ како лоша организација, не само здравственог система, већ и свих одговрних иституција и појединаца у систему управљања ванредним ситуацијама, може довести до катасрофалних последица по живот и здравље грађана. Италија мора да буде пример свима како не треба поступати у оваквим ситуацијама.

Прочитали смо да вирус лакше подносе дјеца али и да они могу заразити старије, кажите нам нешто више о томе? Да ли је тачно?

Деца мање обољевају од овог вируса и то је констатација за сада, јер још увек нема јасних научних доказа због чега је то тако. Надам се да ће се тај тренд задржати и код нас.

Наглашено је да боравак у парковима, излетиштима и другим мјестима  гдје се окупља већи број људи треба избјегавати, шта је са селима?

У принципу, спољашња средина није место живота овог вируса, тако да боравак у природи ни у ком случају не може бити штетан. Постоји други проблем са боравком у парковима, а то је да се у тим случајевима углавном не поштује такозвана социјална дистанца која је неопходна ради сузбијања ширења инфекције. Сеоске средине су повољније од градских, али је поштовање раније поменутих принципа и тамо од великаог, рекао бих пресудног значаја.

Ова и сличне ситуације показују да су медицински радници у првим борбеним редовима, сматрате ли да ће кад све ово прође, а мора проћи, народ али и надлежни знати да цијене оно што ви радите и да ваш рад буде плаћен онако како ви то заслужујете и да ће држава мало више повести рачуна?

Нажалост, само у Италији и Шпанији број здравствених радника који је услед инфекције Корона вирусом преминуо прелази 1500 Сама та чињеница је довољна да грађанима предочимо жртву и опасност које ова професија носи са собом. Нажалост, живимо у држави где је месечна плата спортиста, секретара, и разноразних саветника неупоредиво већа у односу на љекаре и друге здравствене раднике. Када говоримо о апанажама певачица и певача који долазе из окружења да забављају Црногорску „елиту“, оне су срамно велике и понекад за једну ноћ могу зарадити петогодишњу плату љекара специјалисте.

Велики број младих љекара и медицинских техничара свакодневно одлази из Црне Горе, мислите ли да држава има визију како да младе и перспективне задржи у земљи?

Власт у Црној Гори није показала нити један једини промил напора да задржи најзначајнији кадар да не одлази из земље. Напротив, политика, односно политикантство, јер политика је за њих велика непознаница, пресудни су у запошљавању и решавању егзистенцијалних питања грађана Црне Горе. Невроватно је да никада нису ни пожелели да негирају непропорционалност заступљености националних Срба у државној амдинистрацији, која је срамна и показује еклатантан пример политичке и националне дискриминације. Додељивање станова се искључиво ради по политичком кључу, тако да ће стан пре добити чистачица са чланском картом неке од партија из владајуће коалиције, него спацијалиста који није на истој политичкој линији. Таквих примера је на претек, а нарочито су изражени у осетљивим професијама као што је здравство, где су се кредити и станови делили као бомбоне међи дурговима члановима. То су узроци одласка најбољих кадрова из Црне Горе, које ће у наредним годинама бити све израженије.

Шта је са вашим тренутним професионалним ангажманом?

Ја сам хирург Клиничког центра Црне Горе и то ј моја основна професија. Бавим се општом хирургијом, хирургијом дојке и ласер проктологијом. Ангажован сам у пар приватних здравствених установа као и на Медциинском факултету Универзитета Црне Горе.

Такође, један сам од чланова председништва Уједињене Црне Горе опзивионе политичке парије.

На крају желим да вам се захвалим на одвојеном времену и да вас позовем да пратите наш портал Поглед.ме

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest