(ЕКСКЛУЗИВНО) Џозеф Асад: Катнић ме присиљавао да оптужим Андрију Мандића и Милана Кнежевића!

„Када сам одбио да сведочим против чланова политичке опозиције, људи које никада нисам срео нити подржао, Специјални државни тужилац ми је претио кривичним гоњењем и претио да ће гонити и чланове моје компаније и моју породицу“, истакао је у званичној изјави Џозеф Асад.

DF
Џозеф Асад и Миливоје Катнић

Џозеф Асад, држављанин САД-а – тренутно настањен на Флориди, бивши официр америчке владе за борбу против тероризма, чија је угледна каријера укључивала многе задатке у ратним зонама, добитник је бројних награда и похвале за лојалну службу својој земљи, истиче у званичној изјави Џозеф Џорџ Асад.

Пре службе у влади, радио је у Фридом хаусу као заступник владавине демократије и људских права. Током задатака које је обављао, сведочио је пред Комисијом за људска права Уједињених нација о питањима везаним за владавину права, демократију и верске слободе.

Након што му је у родном Египту ускраћено универзитетско образовање због његове хришћанске вере, дошао је у Сједињене Америчке Државе на школовање уз пуну стипендију.

Тренутно је међународни саветник за безбедност и познати активиста за људска права који је заслужан за спасавање великог броја хришћана са Блиског истока од прогона. У ово спада спасавање 149 халдејских хришћана из Мосула у Ираку и њихово пресељење у Европу, што је документовано у емисији 20/20 на Еј-Би-Си Њузу (ABC News).

„У септембру 2016. године, Арон Шавив, британско-израелски и међународно признати политички консултант, контактирао ме је у вези помоћи у спровођењу безбедносне процене и савета за пројекат за који је г. Шавив ангажован да спроведе у Црној Гори. Господина Шавива сам познавао већ неколико година и редовно смо разговарали о консултантским пројектима. Поред тога, г. Шавив ми је раније пружио непроцењиву помоћ у хуманитарном пројекту помоћи прогоњеним хришћанима на Блиском истоку“, почиње своју изјаву Џозеф Џорџ Асад.

Он је истакао да га је г. Шавив обавестио да заједно са малим тимом политичких саветника помаже саветима коалицији опозиционих политичких партија у Црној Гори у предизборној кампањи, у осмишљавању и слању порука и оглашавању током предстојећих црногорских председничких избора.

„Обавештен сам да су у тиму за кампању у Црној Гори била два Американца, Израелац, Словак и Србин. Рекли су ми да је тим међународних политичких саветника био предмет сталног узнемиравања, да су веровали да се налазе под надзором власти на месту где раде и станују и да су радили у атмосфери непријатељства и застрашивања“, рекао је он и додао да су га замолили да пружи помоћ, на основу свог великог искуства и знања, у виду безбедносне процене резиденције и места рада г. Шавива, да спроведе истраживање на основу отворених извора и обезбеди план за непредвиђене ситуације како би г.Шавив могао безбедно да напусти земљу у случају нужде.

„Овде морам да нагласим да су савети о томе како безбедно напустити земљу укључивали легалне путеве, користећи искључиво регуларне граничне прелазе. Господин Шавив је потписао формални уговор за ове услуге са Peregrine Consultants LLC, фирмом за консултантске услуге из Абу Дабија у којој сам био запослен као генерални директор„, стоји у изјави Асада.

Надаље, он је рекао да је путовао у Црну Гору авио-компанијом Луфтханза из Мајамија на Флориди до Франкфурта у Немачкој, а затим летом компаније Луфтханза из Франкфурта до Тиране у Албанији.

„У Тирани сам изнајмио аутомобил на аеродрому и одвезао се до Подгорице, стигавши тамо 8. октобра 2016. Ову руту сам изабрао првенствено због недостатка директних летова за Црну Гору. У Албанији се нисам срео ни са ким. Возило су ми претресли службеници на граници док сам прелазио из Албаније у Црну Гору. Са собом нисам понео никакву опрему осим личног „ајфона“ и лаптопа и нисам ништа заборавио да понесем кад сам 16. октобра 2016. године напустио Црну Гору. Наведено је да сам у Црну Гору донео опрему за обезбеђење и/или надзор. Ово демантујем као неосновану и бесмислену тврдњу. У сваком случају, пошто је моје возило претражило обезбеђење на граничном прелазу између Албаније и Црне Горе, било би немогуће да сам пренео било какву опрему. Поред тога, због посла за који сам ангажован, било је потпуно непотребно понети било какву опрему осим мобилног телефона и лаптопа„, рекао је Џозеф Асад.

Током боравка у Црној Гори, наставља он, срео сам се једном приликом са г. Шавивом у резиденцији коју су он и његов тим изнајмили. Потврђујем да се ни у једној држави нисам састао ни са једним чланом његовог тима за политичке кампање, нити сам упознао или имао разлога да упознам било ког члана опозиционих политичких партија. Неколико дана пре избора, цео његов тим, са изузетком г. Шавива и једног афроамеричког политичког стратега, напустио је Црну Гору. Никада се нисам срео нити сам видео било кога од његових колега.

Господин Шавив ме је обавестио, истиче Асад, да ће одлазећи чланови тима наставити свој рад на друштвеним медијима изван Црне Горе, док ће г. Шавив и поменути политички стратег остати у Црној Гори током целог трајања избора.

„Као што је договорено, пружио сам следеће услуге Шавиву:

 Проценио сам безбедност резиденције у којој су г. Шавив и његов тим становали и радили. Процену сам обавио посматрајући вилу и возећи се путевима око ње.
– Проценио сам безбедносне ризике рута до и од резиденције и идентификовао рањива места.
– Служио сам као контакт тачка г. Шавиву за случајеве нужде ако се нађе у ситуацији која захтева контакт са његовом амбасадом, супругом или било којим другим контактом.
– Возио сам г. Шавива једанпут од аеродрома у Тирани до хотела Хилтон у Подгорици.
– Пратио сам медије на енглеском језику ради извештавања о политичким митинзима и потенцијалним безбедносним инцидентима.
– Након одласка других чланова тима, развио сам план за непредвиђене ситуације за г. Шавива и политичког стратега који је остао (вероватно колега Афроамериканац). Овај план је садржао савете о томе шта радити у случају нереда, насиља, губитка комуникације или других грађанских немира.
– План изласка из земље за г. Шавива и његовог колегу садржао је савете за склањање од гужве. У случају да г. Шавив и његов колега осете да су у опасности, г. Шавиву сам саветовао да напусте земљу преко легитимног граничног прелаза. Међународни аеродром у Подгорици и гранични прелази ка Албанији или Хрватској су идентификовани као места изласка“, наглашава Џозеф Асад.

Током боравка у Црној Гори, казује Асад, ни у једној фази нисам имао контакт са члановима опозиционих политичких партија, члановима владе или са било ким за кога знам или мислим да је Рус. Нисам имао сазнања нити учествовао у планирању или извршењу било каквог пуча или било које друге незаконите активности.

„Да будем јасан, да сам сумњао или био обавештен о било каквим незаконитим или антивладиним активностима, одмах бих поднео оставку на своју функцију. Био сам ангажован да надгледам и процењујем ствари у вези са легитимном предизборном кампањом. Нисам био укључен, нити сам допринео политичкој кампањи, већ сам био тамо да дајем савете у вези са безбедношћу г. Шавива и његовог малог тима. Пошто сам завршио безбедносну процену и поднео извештај г. Шавиву, напустио сам Црну Гору на дан избора – 16. октобра 2016. године – како је првобитно било планирано. Одвезао сам се натраг до Тиране и одлетео летом Луфтханзе из Тиране до Франкфурта, а затим до Орланда у Сједињеним Државама. Укупно време које сам провео у Црној Гори од доласка до одласка је 6 дана“, саопштио је Асад.

Од тада се нисам вратио у Црну Гору, нити имам било какву потребу или намеру да то учиним, рекао је он и додао:

„Јасно и недвосмислено изјављујем да нисам био умешан нити имам лична сазнања (осим онога што сам прочитао у медијима) о планирању или извршењу наводног пуча против Владе Црне Горе. Одлучно поричем било какав контакт, комуникацију или сарадњу са члановима политичке опозиције у Црној Гори или руским агентима у вези са било каквим наводним пучем или било којом другом активношћу. С обзиром на моју страст према људским правима и одговорности, никада не бих размишљао о раду са руским агентима или за њих у било ком својству“.

Нажалост, истиче Асад, постао сам мета црногорског Специјалног државног тужилаштва због пружања савета о личној безбедности британско-израелском политичком стратегу, г. Шавиву, као и због моје раније повезаности са ЦИА-ом. Чини се да је Влада сматрала да бих могао да јој послужим као уверљив сведок против политичке опозиције. Медији су на сензационалистички начин објавили моју биографију да би инсинуирали умешаност америчке обавештајне службе у унутрашње ствари Црне Горе. Срамно је што су црногорске власти покушале да ме уплету у њена домаћа политичка питања која ме не занимају, поручио је он.

„У својој намери да окриви чланове политичке опозиције, влада је тражила моје сведочење против чланова опозиције,у коме ћу рећи да сам:

1) радио за чланове политичке опозиције;
2) плаћен од стране чланова политичке опозиције;
3) осмислио „софистицирани план извлачења“ за чланове политичке опозиције;
4) обезбедио пучистима безбедносну и надзорну опрему помоћу које може да се пресреће и омета комуникација полиције„, изјавио је Асад.

„Оштро поричем све ове тврдње с обзиром да су изречене без икаквог основа, да су потпуно бесмислене и само служе као полуга за лажно окривљавање чланова политичке опозиције. Специјални државни тужилац покушао је да изврши притисак на мене да дам изјаву. Будући да ништа од тога није тачно, нисам могао нити желео да дам такву изјаву. Када сам одбио да сведочим против чланова политичке опозиције, људи које никада нисам срео нити подржао, Специјални државни тужилац ми је претио кривичним гоњењем и претио да ће гонити и чланове моје компаније и моју породицу. Затим су издали међународну црвену потерницу у којој се наводи да сам „вођа терористичке групе“ који је „наоружан и опасан“, тражећи притом моје изручење Црној Гори“, стоји у изјави.

У октобру 2018, Асад је задржан на међународном аеродрому у Абу Дабију због црвене потернице коју је расписала Црна Гора. Водећи судија за борбу против тероризма у Абу Дабију прегледао је досије Црвене потернице и брзо утврдио да садржи неутемељене оптужбе и да вероватно има политичке мотиве.

„Пуштен сам и дозвољено ми је да се вратим кући у Сједињене Државе. Мој адвокат из Велике Британије, г. Тоби Кадман из „Guernica 37 International Justice Chambers“, успоставио је контакт са представницима Владе и канцеларије Специјалног државног тужиоца и договорио да отпутује у Подгорицу како би разговарао о тренутној ситуацији. Господин Кадман је путовао у Црну Гору у три наврата. Током ових састанака, саопштено ми је преко мог британског адвоката да нисам осумњичен и да се тражи моја сарадња као сведока. Специјални државни тужилац обавестио је адвоката из Велике Британије да од мене траже само изјаву у вези са мојим боравком и активностима у Црној Гори. Било је, међутим, сасвим јасно да моју сарадњу траже у циљу прогона чланова политичке опозиције. Јасно сам рекао да сам спреман да дам истиниту изјаву као сведок“.

Касније је Специјални државни тужилац затражио састанак у Сједињеним Државама, наставља Асад, како би се разговарало о мојој сарадњи. Састанак је одржан у америчком Министарству правде у Вашингтону, а присуствовали су му мој амерички адвокат, г. Винс Ситро, мој британски адвокат, г. Кадман, представници америчког Министарства правде, представници ФБИ-а, као и представник Канцеларије Специјалног државног тужиоца. Током тог састанка, Специјални државни тужилац је јасно и недвосмислено изјавио да жели да закључи овај случај и затражио да сведочим преко сигурне видео везе из објекта америчког Министарства правде. Моји адвокати су се одмах сложили с тим. Тада је Специјални државни тужилац изјавио да прихвата да нисам починио никакво кривично дело и да нисам умешан у покушај пуча и да само тражи моју сарадњу као сведока.

„Неколико дана након састанака у Вашингтону, Специјални државни тужилац контактирао је г. Кадмана и изјавио да би Црна Гора више волела да изјаву дам лично на црногорском суду, а не путем сигурног видеа. Господин Кадман је још једном отпутовао у Црну Гору и састао се са Специјалним државним тужиоцем. Господин Кадман је затражио гаранције за сигуран пролазак, тражећи да се повуку све кривичне пријаве и све потернице. Специјални државни тужилац доставио је службена писма која потврђују да нисам осумњичен и да ћу бити у својству сведока. Специјални државни тужилац је поред тога саопштио да су Интерполова црвена потерница и све друге потернице повучене како би се омогућило моје безбедно путовање“, истакао је Асад.

Специјални државни тужилац је, прича Асад, накнадно доставио списак питања на која би тужилаштво желело да одговорим у својој изјави и поред тога је доставио одговоре које би требало да дам. Одговори су били посебно усмерени на уплитање именованих чланова политичке опозиције, особа са којима раније нисам имао контакт. Дали су ми фотографије како бих идентификовао те особе и изјавио да су ме оне ангажовале, али јасно сам ставио до знања да нисам упознао ниједну од тих особа и да нећу дати неистиниту изјаву.

„Одбио сам да дам такву изјаву. Тада је Специјални државни тужилац запретио да ће гонити мене и друге особе, укључујући и чланове моје породице. Из медицинских разлога, г. Кадман у том тренутку није могао да настави рад у предмету, па сам зато привремено ангажовао другог адвоката, г. Роберта Амстердама„, рекао је Асад.

Господин Амстердам је, како је изјавио, контактирао Специјалног државног тужиоца како би га обавестио да ће ми он помагати док се буде пружала хитна медицинска помоћ г.Кадману. Специјални државни тужилац захтевао је да отпутујем у Црну Гору, а ако не, сведочићу путем сигурне видео везе из америчког Министарства правде. Господин Амстердам се сагласио са последњим условом и о томе је обавештено Министарство правде САД-а.

„Специјални државни тужилац је инсистирао да дам одговоре које је претходно припремила његова канцеларија. Господин Амстердам је обавестио Специјалног државног тужиоца да није упознат ни са каквим посебним аранжманом и да сам пристао да дам истиниту изјаву на основу услова мог ангажовања. Затим је Специјални државни тужилац поновио своје претходне претње гоњењем“, истиче Џозеф Асад и додаје:

„То је био последњи контакт који сам имао са канцеларијом Специјалног државног тужиоца. У марту 2020. године, кроз извештаје локалних медија сазнао сам да је Специјални државни тужилац поднео пријаву за нову Интерполову црвену потерницу. Наложио сам г.Кадману да затражи укидање ове потернице. Одлуком од 2. јула 2020. године, Комисија за контролу досијеа ИНТЕРПОЛ-а утврдила је да захтев није у складу са правилима ИНТЕРПОЛ-а која се примењују на обраду личних података и да их треба избрисати из ИНТЕРПОЛ-ових досијеа.

„На основу горе наведеног, с дужним поштовањем захтевам хитно обустављање кривичног предмета и обуставу свих поступака против мене. Такође захтевам опозив свих нерешених налога за хапшење, домаћих или међународних„, закључио је Џозеф Џорџ Асад у званичној изјави поводом монтираног суђења за тзв. државни удар.

(ИН4С)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial