Малагурски: Беране, мали град великих људи

 У препуној сали беранског Центра за културу синоћ је премијерно приказан филм “Тежина ланаца 3”. Том приликом у Беранама је боравио познати режисер Борис Малагурски, а ми смо искористили прилику да са њим разговарамо о филму, али и да најавимо следећи.

Након што је Ваш нови филм „Тежина ланаца 3“ премијерно приказан крајем прошле године у Чикагу, а затим је велику пажњу привукао и у свјетским метрополама попут Вашингтона, Њујорка, Лас Вегаса , Беча, Београда, морам да Вас питам откуд ви у Беранама? 

Зашто не бих дошао и у Беране,ако сам био у великим престоницама и градовима широм света мени је сасвим логично да дођем и у Беране, јер по мени се град не мери количином већ величином људи који у њему живе , а ако је ико икада сумњао у величину људи који живе у Беранама, после величанствених слика које су обишле свет, мислим да нико више не може да каже да је Беране мало. Напротив, Беране је велики град јер у њему живе велики људи.

Прва два дијела трилогије „Тежина ланаца баве се неолибералним економским реформама на Балкану и говори о утицају тих реформи на све аспекте живота у бившој Југославији, од политике, економије, културе … Која је тематика трећег дијела, тј филма „Тежина ланаца 3“?

Трећи дeо се бави експериментом који се спроводи над нашом землљом дуги низ година, почевши од НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом, еколошком катастрофом које је то бомбардовање изазвало, али и начинима којима сами себе уништавамо у погледу екологије и нашег здравља. Филм такође обрађује системске проблеме који нам онемогућавају да преузмемо демократску контролу над нашим државама. Ми смо тренутно колоније страних интереса и грађани се оправдано осећају немоћним да било шта промене. Тај осећај је погрешан, ми заправо имамо могућности и у трећем делу „Тежине ланаца“ сам покушао да представим позитивне приче људи који су  се супроставили трулом систему и победили. У нади да ћемо да инспиришемо људе да се боре, и жао ми је што је филм завршен пре него што је почео општенародни бунт у Црној Гори да и то могу да убацим у филм јер је то најбољи пример да покажемо како достојанственом борбом, часном битком за здраве вредности могу да се уздрмају темељи тог трулог система и да се заправо победи. Та победа треба само да се констатује и управо из тог разлога сам одлучио да се мој следећи пројекат бави вашом, односно нашом заједничком борбом.

Хоће ли послије „Тежине ланаца 3“ бити наставака ?

Што се тиче филма „Тежина ланаца“, после овог трећег дела неће бити наставака. Време је да пређемо са речи на дела.

Какви су Вам планови за наредни период?

Следећи пројекат на којем планирам да радим је филм „Црна Гора подељена земља“, то је радни наслов, ја се искрено надам да ће до тренутка кад филм буде готов наслов моћи да се промени у „Црна Гора уједињена земља“, зато што мислим да је народу Црне Горе  доста подела и да је време да се сви ујединимо око неких здравих вредности и да оставимо политичке поделе по страни на тренутак и ујединимо се око правих вредности. Филм ће да анализира све оно што је извучено из историјског контекста и да објаснимо на који начин се Србима у последњих неколико деценија одузима право на идентитет, на језик, ево сад и на цркву, у нади да ћемо домаћу  и светску јавност да освестимо о томе шта се стварно дешава овде. Колико су величанствене те литије, које су можда најфасцинантније, најспектакуларније управо овде у Беранама. Ја заиста немам речи колико сам дирнут и задивљен као припадник српског народа оним што се дешава овде у Беранама. Ви сте моја инспирација, ви сте хероји српског народа и на неки начин очитавате свима лекцију, свима који мисле да не можемо ништа да урадимо ви очитавате ту лекцију и кажете и те како можемо и не само то него и морамо. Филм ћемо покушати да снимимо што брже, пошто је тема врућа важно је да се та прича чује у свету што пре. Ми смо до сада добили благослов и подршку митрополита Амфилохија, а ексклузивна вест је да смо добили благослов и подршку епископа будимљанско-никшићког господина Јоаникија, тако да уз подршку Митрополије црногорско-приморске  Српске православне цркве ја верујем да можемо да учинимо пуно тога али оно што бих волео да нагласим да је потребна и подршка грађана. Сакупљамо донације већ неко време за овај филмски пројекат, донирали су добри људи широм земље и света. Надам се да ће та подршка да се настави, како би смо што успешније реализовали овај пројекат и снимили филм што брже, наравно не на уштрб квалитета али је важно да то урадимо чим пре.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest