Електронско насиље

Пише: Марија Вешовић

Дигитално или електронско насиље је онај вид насиља који се дешава на интернету. Било која врста узнемиравања употребом савремених информационих технологија представља у неку руку наставак класичног малтретирања, само у виртуелном окружењу. О томе колико је опасно говоре чињенице да се у већини земаља сматра кривичним делом и интернет насилници подлежу кривичној одговорности и увођење нових кривичних дела као што су прогањање и слично такође говоре о овој све више присутној опасности посебно за тинејџере. Интернет насилници се понашају по неком одређеном шаблону па их је лако разврстати и препознати. Преносимо текст са странице Сигурне женске куће, који је веома користан у циљу препознавања интернет насилника:

„1. ТРОЛ (troll) – напада жене које на интернету изразе своје мишљење. Најчешће ћеш га срести: у секцијама за коментаре, у причаоницама (chatrooms), на форумима. У Европи девет милиона дјевојчица доживи насиље на интернету до 15.године.

2. РЕГРУТЕР (recrutier)  – користи нове технологије да намами своје жртве, прода их и присили на проституцију. Најчешће ћеш га срести: на сајтовима за продају, тематским платформама, друштвеним мрежама, на апликацијама за комуникацију.76% жртава трговине људима су жене и девојке и интернет је главна платформа за трговину.

3. ВРШЊАЧКИ САЈБЕР СИЛЕЏИЈА (cyberbully) – континуирано шаље злонамерне поруке и шири трачеве како би осрамотио и понизио. Најчешће ћеш га срести: на друштвеним мрежама и апликацијама за комуникацију. 1 од 4 тинејџерке у Европи доживи насиље на интернету.

фото: copa.edu.rs

4.САЈБЕР ПРОГОНИТЕЉ (cyberstalker) – шпијунира, фиксира се и прикупља информације о женама на интернету како би их застрашио и уцјењивао. Најчешће ћеш га срести: на друштвеним мрежама. 70% жена жртава прогањања на интернету има најмање једно искуство физичког или сексуалног насиља које почини њихов интимни партнер.

5. ПОРНО ОСВЕТНИК (revenge pornographer) – поставља приватне фотографије или снимке сексуалне природе како би осрамотио и понизио жртву. Овакво понашање је, обично, наставак насиља из партнерског односа. Најчешће ћеш га срести: на друштвеним мрежама. 93% жртава које су преживјеле овакво насиље каже да трпи значајан бол.

6. НАСИЛНИК ИЗА ФОТОАПАРАТА (creepshotter) – фотографише жене и дјевојке без њиховог пристанка и објављује фотографије на интернету. Најчешће ћеш га срести: у јавном простору, на тематским сајтовима, друштвеним мрежама, на Reddit-у. Жене широм свијета имају 27 пута више шанси да буду изложене насиљу на интернету.

7. ЗЛОНАМЕРНИ ПРОПАГАНДИСТА (malicious distributor) – користи нове технологије и алате пропаганде како би промовисао насиље над женама или групама за заштиту права жена. Најчешће ћеш га срести: на друштвеним мрежама. 31 бранитељка људских права је убијена током задњих неколико година.

8. МАСКУЛИНИСТА (masculinist) – женомрзац, негира да постоји системски сексизам, инсистира на “заштити права мушкараца”. Најчешће ћеш га срести: на тематским сајтовима, сајтовима женских група, друштвеним мрежама. 37% феминисткиња је имало искуство пријетњи сексуалним насиљем на интернету.

9. ИНТЕРНЕТ ПЕДОФИЛ (online groomer) – сексуални злостављач дјеце, развија однос са дјецом на интернету ради увлачења у сексуално злостављање. Најчешће ћеш га срести: на друштвеним мрежама, форумима. Од 56% деце која су путем интернета врбована у дјечију проституцију и порнографију најприје је тражена фотографија.

10. ДОКСЕР (doxxer) – краљ података, прикупља и на интернету објављује приватне податке да би јавно осрамотио жртву. Најчешће ћеш га срести: на профилима његових жртава на друштвеним мрежама, интернет претраживачима… Пола милијарде дигиталних идентитета било је украдено или јавно објављено прошле године

11. ХАКЕР (hacker)– пресријеће приватну комуникацију и размјену информација. Најчешће ћеш га срести: било где. Сајтови за дебате о хаковању садрже милионе (МИЛИОНЕ, заиста) фотографија жена “робиња” које су хакери украли са вебкамера.

12. МАНИПУЛАТОР СА САЈТОВА ЗА УПОЗНАВАЊЕ (dating website manipulator) – сексуални предатор, успоставља контролу над жртвом тако што је заведе на интернету и намами у опасне ситуације. Најчешће ћеш га срести: на сајтовима за упознавање, друштвеним мрежама, у причаоницама (chatrooms), на апликацијама за комуникацију… 1 од 10 сексуалних насилника користи сајтове за упознавање да би пронашао жртве.“

Веома је битно препознати насилника, пријавити такве случајеве. Многе друштвене мреже имају опцију пријаву профила тако да је и то један од начина како се заштити од насилника.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest