Емоционална интелигенција

Пише:Л.К.К.

foto: jelenapantic.com


Последњих година феномен емоционалне интелигенције понудио је одговоре на многа питања: зашто су неки људи напросто надарени да уживају у животу; зашто нас неки освоје на први поглед док смо према другима неповерљиви; зашто неки из невоља испливају са лакоћом, а други потону. Питање је: “Који ментални квалитети одређују успех?”
Неки научници сматрају да традиционални коефицијент интелигенције (ИQ) не доприноси више од 4% свеопштем успеху, док емоционална интелигенција доприноси са скоро 25-30%. Осталих 60-70% зависе од других врста интелигенције као што су практична и креативна, од стручности особе и других фактора, као што су друштвени статус, срећа итд.
Емоционална интелигенција има своје корене у концепту социјалне интелигенције која се дефинише као способност да се разумеју други људи, да се са њима успешно комуницира, једноставно да се у односима са другим људима понашамо зрело и мудро.
Емоционална интелигенција је способност да посматрамо, разумемо и разликујемо своје и туђе емоције и да тако добијене информације користимо као основу за своје размишљање и поступке.То је суштински важан префикс личности и предуслов успеха. Представља склоп више способности :
– самосвест,

  • самоконтрола,
  • успешна и добра интеракција са другима,
  • самомотивација,
  • способност емпатије.
    Недостатак емоционалне интелигенције има за последицу неспособност успешног прихватања промена и тешкоћа,као и успостављања добрих и функционалних веза са другим људима.
    Ако обраћате пажњу на своје и емоције других људи, ако их прихватате и покушавате да их разумете, на добром сте путу да развијете своју емоционалну интелигенцију.
foto: pasarela.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest