„Energean“ улаже напоре да настави истраживање у подморју ЦГ

Вријеме читања < 1 минут

Компанија Енергеан обавијестила је Министарство капиталних инвестиција и Управу за угљоводонике да улаже појачане напоре у склапање партнерства са другом Е&П компанијом, како би ушла у други период истраживања и наставила да истражује угљоводоничне ресурсе Црне Горе

„Компанија је испунила све обавезе које се односе на први период истраживања, предвиђене уговором о концесији за блокове 26 и 30 у подморју Црне Горе. С тим у вези, спроведено је технолошки најмодерније прикупљање 3Д сеизмичких података, а прикупљени подаци су у потпуности обрађени и интерпретирани“, наводи се у саопштењу компаније.

Према уговору о концесији, како би ушла у други период истраживања који се односи на бушење једне истражне бушотине, компанија Енергеан је у обавези да склопи фарм-оут уговор са другом Е&П компанијом и објави резултат таквих радњи најкасније до 15. марта.

Енергеан, како се додаје, исказује снажну вољу и спремност да уђе у други период истраживања, који подразумијева спровођење истражне бушотине са партнерском компанијом и у току је процедура за постизање фарм-оут уговора.

„Међутим, Енергеан се не може обавезати да ће успјети да закључи такав уговор са партнером у роковима утврђеним уговором о концесији, узимајући у обзир неизвјесност тржишта, која је изазвана пандемијом“, наводи се у саопштењу.

Енергеан ће, како се закључује, размотрити све опције које могу довести до рјешења које ће бити од користи за Црну Гору, истраживање угљоводоника на Јадрану и даље присуство компаније у земљи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest