ЕПЦГ може да емитује акције на берзи

Foto: Gov.me

Влада је на сједници дала сагласност да Електропривреда (ЕПЦГ) емитује десет одсто својих акција на берзи, као и да извршна власт може да откупи те емитоване дионице.

Премијер у техничком мандату, Дритан Абазовић, предложио је на сједници да Влада да сагласност Електропривреди да може да емитује своје акције на берзи, након чега је коригован закључак Министарства капиталних инвестиција (МКИ).

“Да ли ћемо ми да се појавимо као један од купаца или нећемо, то је сада непознато. То је друга радња, која нема везе са овим”, рекао је Абазовић на сједници.

Влада је кориговала закључке МКИ у вези продаје акције Електропривреде на начин да је закључком дефинисано да даје сагласност да та државна енергетска компаније емитује десет одсто својих акција на берзи, као и да је Влада сагласна да она може откупити дио тих дионица.

Абазовић је казао да МКИ није припремило закључке онако како је Влада тражила.

Он је навео да је Одбор директора ЕПЦГ 16. августа тражио од МКИ да добије сагласност да могу емитовати своје акције на берзи, не имплицирајући ко ће да их купи.

„МКИ је само њима требало да да ту сагласност и ми никада не бисмо имали ову дискусију. МКИ није дао ту сагласност“, рекао је Абазовић.

Министар финансија, Александар Дамјановић, је казао да ће Влада касније размотрити могућност да купи акције ЕПЦГ из буџета кроз прераспођелу средстава из текуће резерве, ако дође до тог посла.

“Шта ће ЕПЦГ урадити – хоће ли средства искористи за куповину неке имовине, Жељезаре или других акција, то је њена пословна одлука, и у то се Влада неће мијешати. Зато ова два посла не бих довео у везу. Дао бих сагласност да се ЕПЦГ омогући емитовање акција, да се измијени претходни закључак, како би кренули са покушајем отуђења сопствених акција, до момента од три године кад мора да их поништи”, навео је Дамјановић.

Компаније сопствене акције могу посједовати најдуже три године према Закону о привредним друштвима и тај рок за ЕПЦГ истиче 26. септембра.

Министарство капиталних инвестиција је спремило закључак у вези овог питања, али су захтијевали да се о њему расправља интерно.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest