ЕПЦГ: Процесуираћемо све оне који у јавним наступима неистинито приказују пословање компаније

„Разумијемо то што неки људи, подстакнути лошим намјерама, незнањем или инерцијом, не могу да се помире са чињеницом да ЕПЦГ, коначно, ради“, саопштили су из ЕПЦГ

Извор: ЕПЦГ

Саопштење Електропривреде Црне Горе АД Никшић преносимо интегрално

Електропривреда Црне Горе АД Никшић налази за сходно да се огласи поводом нетачних навода који се, посредством неких медија, пласирају у вези са пројектом „Солари 3000+ и 500+“, односно пословањем Д.О.О. „ЕПЦГ – СОЛАР – ГРАДЊА“.

Будући да се у таквим иступима барата подацима који су у драстичном нескладу са реалним стањем, са жаљењем констатујемо да се не ради о истраживачком новинарству или случајним грешкама, већ о малициозним конструкцијама. Да ли су такви иступи мотивисани намјером да се оцрни руководство Компаније или је посриједи покушај стварања амбијента у коме би се пројекат уградње фотонапонских панела, на штету ЕПЦГ, препустио екстерним фирмама, мање је важно од чињенице да су наводи напросто нетачни.

ЕПЦГ је прошле године покренула пројекат „Солари 3000+ и 500+“. До данас смо прешли пут од идејно-техничког рјешења, преко Студије изводљивости, обезбјеђивања финансијских средстава, формирања фирме Д.О.О. „ЕПЦГ – СОЛАР – ГРАДЊА“, јавног позива за опрему, одабира најповољнијег понуђача, пријема опреме до уградње првих фотонапонских панела. У новооснованој фирми су, на дан 31.05.2022. године, запослене 174 особе, од чега 102 монтера, који су у радни однос ступили 25.05.2022. године, а укупни трошкови за бруто зараде, од првог дана постојања фирме, износе 513.775,03 евра, а само првог дана, 23.06.2022. године, уграђени су панели на четири објекта. По завршетку пројекта, биће произведено 45.000 MWh, што ће, према цијенама електричне енергије за 2023. годину, генерисати годишњи приход од преко 11 милиона евра.

Надаље, обука монтера је представљала врло захтјеван посао, тим прије што наш образовни систем није адекватно припремао људе за тржиште рада, а на крају овог процеса ћемо имати врхунски кадар, спреман да настави пројекат и кад се пређе цифра од 3.000 домаћинстава. Сумарно, овим пројектом добијају и грађани и друштво и сама ЕПЦГ, будући да се остварују и профит и запошљавање стручних људи и енергетска транзиција. И све то у прилично кратком року. Ко не вјерује, нека покуша да се сјети неког пројекта, вриједног 30 милиона евра, који се спровео за краће вријеме.

На губитку су, дакле, само они који су, током претходних деценија, били у прилици да злоупотребљавају јавне ресурсе, а резултати њиховог рада се најбоље огледају у чињеници да је ЕПЦГ, тек изградњом ових панела, произвела прве нове KWh у посљедњих четрдесет година.

Разумијемо то што неки људи, подстакнути лошим намјерама, незнањем или инерцијом, не могу да се помире са чињеницом да ЕПЦГ, коначно, ради. Такође, разумијемо да многима не пада лако то што више не могу да се уграђују у уносне послове. Ипак, то што разумијемо слабости оних које су, у претходним деценијама, одликовали нерад и коруптивност, не значи да ћемо одустати од намјере да, спровођењем озбиљних пројеката, Компанију доведемо до нивоа на коме ће бити примјер брзе и ефикасне трансформације: од структуре која не користи ваљано свој потенцијал и губи људе до система који стимулише грађане да остану и стварају вишак вриједности у овој земљи.

У крајњем, ЕПЦГ ће, због нарушавања пословног угледа, процесуирати све одговорне који се, у својим јавним наступима, служе неистинитим подацима и неистинито приказују пословање Компаније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest