ЕУ критика Подгорици: Власт у Црној Гори да води рачуна о слободи изражавања

foto: m.cdm.me

Европска унија је позвала црногорске власти да пронађу баланс између подржавања слободе изражавања и пропорцијалног поступања, у покушајима да се избегне ширење панике и дезинформација за вријеме пандемије корона вируса.

Ово је поручила портпаролка Европске комисије (ЕК) Ана Писонеро, реагујући на бројна хапшења у Црној Гори, због ширења панике, објављивањем лажних информација о корона вирусу преко друштвених мрежа.

“Слобода изражавања је основна вриједност ЕУ и кључни елемент процеса придруживања Црне Горе ЕУ”, упозорила је Писонеро, у изјави за РСЕ.

У Црној Гори је дошло до низа хапшења приватних особа које су наводно објављивале лажне информације на својим налозима путем социјалних мрежа.

Последњи случај је забиљежен ове недјеље, када је ухапшен Радован Ракочевић, из Бијелог Поља, функционер ДФ-а, зато што је подијелио вијест из таблоида из Србије у којој се наводи да је “предсједник Црне Горе Мило Ђукановић заражен коронавирусом”.

Ракочевићу је одређено задржавање од 72 сати али је пуштен на слободу након што су истражни органи одбили предлог за одређивање притвора.

(извор: Слободна Европа)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest