Европска унија запријетила руководству Републике Српске санкцијама и ревизијом помоћи

Вријеме читања 2 минута

Европска унија оштро осуђује негативну и хушкачку реторику која изазива подјеле, а коју су челници Републике Српске користили током прославе 9. јанура. Таква реторика и поступци додатно су појачали напетости међу заједницама у цијелој земљи и додатно ескалирају текућу политичку кризу, наводи се у саопштењу ЕУ.

Они угрожавају стабилност и просперитет земље, те су у потпуној супротности с њеном ЕУ перспективом која се може темељити само на јединственој, уједињеној и сувереној Босни и Херцеговини. Прославе у РС-у такође нису у складу с Уставом БиХ, како је пресудио Уставни суд Босне и Херцеговине”, стоји у саопштењу.

Наводи се да је ЕУ више пута позивала водство РС-а да се одвоји од таквих поступака и реторике, те да спорове рјешава дијалогом и правним средствима у државним институцијама. Руководство РС-а, истиче се, требало би допринијети окончању забрињавајућег тренда мржње и нетолеранције. То мора укључивати заустављање величања ратних злочинаца и негирања или величања њихових злочина.

ЕУ такође жали због подршке других партнера таквим демонстрацијама, које угрожавају регионалну стабилност и утичу на добросусједске односе”, истиче се у саопштењу које потписује Петер Стано, портпарол Службе за вањске и сигурносне послове ЕУ.

Наставак блокаде институција БиХ, потпуни изостанак конструктивног дијалога и кориштење запаљиве реторике у јавности само доводе до нестабилности и кашњења у постизању реформи које су важне за државу и бољи живот њених грађана, додаје он.

Стога позивају све челнике, укључујући и водство Републике Српске, “да окончају неприхватљиве кораке подјела и у потпуности се врате раду државних институција”.

Предани смо олакшавању дијалога који би допринио уклањању препрека стварном напретку на европском путу БиХ за добробит свих грађана и земље. Ако се ситуација додатно погорша, ЕУ располаже широким пакетом алата, укључујући постојећи оквир санкција ЕУ и ревизију укупне помоћи ЕУ”, закључује се у реакцији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest