Евентуалним одлагањем избора у Подгорици ДПС купује вријеме

Крајњи рок за одржавање избора у Подгорици je 19. јун и предсједник државе мора их расписати до 5. априла, каже Ранко Милић (ДНП), док Марија Маровић (ПзП) сматра да не постоји уставна нити законска могућност за продужавање мандата одборницима

Одборницима у Скупштини Главног града 6. јула истичу четворогодишњи одборнички мандидати које су освојили на локалним изборима у Подгорици 27. маја 2018. године. Како се ближи рок за расписивање избора у главном граду и Општини у оквиру Главног града – Голубовци, све више се незванично прича да Демократска партија социјалиста тражи њихово одлагање. Који је крајњи рок да се распишу локални избори у Подгорици, те да ли постоји могућност да се они одложе и на који временски период питали смо Веселина Вукчевића, предсједника Изборне комисије Главног града. Међутим, Вукчевић је остао неодређен поручујући да доношење одлуке о расписивању избора и њиховом евентуалном одлагању ниjе у надлежности Изборне комисиjе.

– Сходно одредбама члана 14 Закона о избору одборника и посланика, даном потврђивања мандата одборника новог сазива престаjе мандат одборника претходног сазива. То значи да ће грађани имати своjе представнике у локалним парламентима, све док се не потврде мандати одборника новог сазива. Потврђивање мандата врши се у року од 30 дана од дана одржавања избора, тако што предсjедаваjући сjеднице одговараjуће скупштине констатуjе и обjављуjе да jе подношењем извjештаjа надлежне изборне комисиjе о резултатима избора потврђен мандат новоизабраним одборницима – навео је Вукчевић.

Са друге стране опозиција у градском парламенту поручује да је крајњи рок за одржавање локалних избора у Подгорици је 19. јун, те да их предсједник државе мора расписати до 5. априла.

– Чланом 5 Закона о избору одборника и посланика је дефинисано да мандат одборника траје четири године. Исти закон даје могућност да мандат може бити краћи, али никако дужи. Одлагање избора Демократски фронт не разматра. Напротив, ми се спремамо за локалне изборе у Подгорици. Одлагање локалних избора је идеја ДПС-а јер знају да губе Подгорицу пошто су на парламентарним изборима 30. августа 2020. године у главном граду изгубили 30.000 гласова. Да би се продужио мандат одборницима у градском парламенту теоријски је могуће промјеном изборног закона са 2/3 гласова у Скупштини Црне Горе. Одлагање ових избора на други начин није могуће – каже Ранко Милић, одборник ДНП- а у Скупштини Главног града.

image

Милић наводи да је крајњи рок за одржавање избора у Подгорици 19. јун, јер је Скупштина Главног града конституисана 6. јула 2018. године.

– Међутим, ако су избори у једном дану у свим општинама рок је онда 5. јун јер су неке Скупштине оппштина раније конституисане. Увијек се уважавало која је СО прва конституисана и томе се прилагођавало. Датум расписивања избора је минимално 60 дана, а то је 5. април. Како је рок за расписивање избора 100 дана ја позивам Мила Ђукановића да већ у понедјељак распише све локалне изборе, јер је то по закону могуће, а и потребно. Нека престане са мешетарењем и политичком корупцијом која има за циљ да новом Владом одложи суочавање са одговорношћу. Знам да ДФ жељно очекује локалне изборе да се настави развлашћивање ДПС-а у Подгорици, Колашину, Пљевљима – поручује Милић.

Спекулише се увелико да ће ДПС покушати да одложи изборе, како би купила још времена из разлога јер свједочимо њиховом лошем тренду пошто им у свим градовима опада подршка, поручује Марија Маровић, одборник Покрета за промјене.

image

– Не постоји уставна нити законска могућност за продужавање мандата ни посланицима ни одборницима у Скупштини, једноставније речено мандат одборницима се не може продужити истеком рока од четири године. Покушај политичке трговине, какав наум имају ДПС, СДП, мањине, СНП и УРА представља школски примјер каубојског поступања у примјени Устава и Закона о избору одборника и посланика. Дакле, мандат се може скратити али се никако не може продужити. Међутим, и када би нова трговачка већина преузела Скупштину Црне Горе, она не би могла да утиче на продужење мандата одборницима, у било којој општини па макар то била и Подгорица. Уколико би урадили супротно, и под изговором „смиривања тензија“, а чиме би новој мањинској Влади дали шансу да ради бар годину дана, показало би се на дјелу да је ријеч о уставном пучу којим се Устав и Закон о избору одборника и посланика примјењује интересно – наводи Маровић.

Одборнички мандат зависи од уписаних бирача и важећих гласова

Веселин Вукчевић наводи да број гласова да би се остварио одборнички мандат зависи од броја уписаних бирача, али и од излазности на изборима и броjа важећи гласова.

– У расподjели мандата учествуjу изборне листе коjе су добиле наjмање три одсто од укупног броjа важећих гласова у изборноj jединици, изузев изборне листе за избор одборника припадника одређеног мањинског народа или мањинске националне заjеднице, коjе стичу право на учешће у расподjели мандата поjединачно, са добиjеним броjем важећих гласова – наводи Вукчевић.

Маровић поручује да се локални избори у Подгорици морају организовати онако како то прописује Закон о избору одборника и посланика – најкасније 15 дана прије истека изборног периода одборника којима тече мандат.

– Трајање мандата одборника је утврђено законом и надлежност мандата одборника и све око тог је у дјелокругу надлежности општине у којој су се десили избори и у којој требају да се десе, што предсједник изборне комисије, би требало да зна будући је вишегодишњи партијски кадар који је за све ово вријеме требао савладати примјену важећег закона – наводи Марија Маровић.

Коментар да ли је тачна информација да ДПС тражи одлагање избора у Подгорици покушали смо да добијемо од Михаила Анђушића, шефа клуба одборника ДПС-а. Међутим, он није одговарао на телефонске позиве и поруке.

DAN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest