Ево опет Драгиње: Влада и већина као раштимовани оркестар, потцјењују интелигенцију грађана али и Брисела и Венецијанске комисије


Вуксановић Станковић
Посланица СДП-а Драгиња Вуксановић-Станковић, говорећи о могућим измјенама Одлуке о регистру пребивалишта и боравишта и Закона о држављанству каже да би на тај начин био извршен класичан политички и изборни инжењеринг и промјена етничке структуре нашег становништва, што грађани, а ни политички субјекти који се залажу против тога, неће дозволити. Она у Другачијој радио вези објашњава суштину манипулације коју покушава да изведе Влада нове већине и наговјештава одговор ако се на њој буде истрајавало:

“Овом одлуком нико неће узети држављанство грађанима који раде у Њемачкој, Луксембургу.. али ће их избрисати из бирачког списка ако их не затекну на кућној адреси. Одлично ми знамо да тумачимо што су они хтјели, наравно борићемо се у оквиру институција система да ријешимо сва ова питања да дођемо до консензуса, али уколико се то не може ријешити на тај начин, грађани ће бранити оно што је њихов идентитет”, казала је она.

Осврнула се и на најављени темељни уговор са СПЦ и казала како би то подразумијевало да држава Србија има право да отуђи дио територије и дио сакралних вјерских објеката и упише у своје земљишне књиге и катастре.

“Неће Србија понијети манастир Острог, али ће га уписати са правом својине на њено име. Потписивање тог темељног уговора било би класично уставно политичко и етичко легитимисање срамних одлука Подгоричке скупштине 1918. Након које је на потпуно неканонски начин укинута Црногорска православна црква у Црној Гори”, истиче посланица СДП-а.

У одговору на питање да ли је могуће помирити примједбе Венецијанске комисије и очекивања ДФ-а од тужилачких закона, Вуксановић-Станковић каже да ће одоговор на то питање дати Венецијанска комисија.

Наводи да је из медија упозната са неким назнакама тих законских рјешења и сматра да Влада пречесто повлачи потезе који се не могу другачије схватити него као потцјењивање интелигенције грађана Црне Горе, али и партнера у Бриселу и Венецијанској комисији.

„Уколико Венецијанској комисији не буду прихватљиви ти закони, онда су то очигледно Дританови закони који су рађени у интересу Демократског фронта. Ништа не чуди, јер од почетка имамо потпуно погубљену политику Владе и политику са лошим намјерама, која производи јако штетне посљедице по интерес Црне Горе“, истиче она.

На питање да ли се, као посланица, осјећа непријатно у парламенту који је изабрао негатора геноцида у Сребреници за предсједника Одбора за људска права, а сада предсједник Бечић, де факто, незаказивањем сједнице Скупштине држи у фотељи министра правде Владимира Лепосавића, Драгиња Вуксановић-Станковић одговара потврдно. Зато истиче да под хитно треба заказати сједница на којој би се гласало о разријешењу министра Лепосавића.

„Под хитно, због угледа и образа наше државе и онога што треба да буде Црна Гора, треба заказати сједницу да видимо да ли ће Лепосавић бити разријешен или не. Овдје није само у питању Лепосавић, на исто питање о Сребреници, одбила је да одговори министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић“, поручује Вуксановић Станковић.

Сматра да је тренутна ситуација у Црној Гори увод у ванредне парламентарне изборе.

„Имамо ситуацију која је назапамћена у историји, да премијер државе и његова Влада немају подршку владајуће већине која је гласала за њега. Кад посматрате однос Владе са једне и парламентарне већине са друге, мени то дјелује као раштимовани оркестар, ђе трубачи свирају своје, бубњари свирају своје, а ниједну добру виолину немате“, истиче.

Вуксановић Станковић је јучерашњу изјаву предсједника србијанске Скупштине Ивице Дачића, у којој је премијера Здравка Кривокапића назвао млакоњом, оцијенила неваспитаном.

Говорећи о мијешању Србије, понавља да је на дјелу скривена намјера стварања Српског света. Зваичном Београду поручује:

„Е, Црна Гора неће бити дио српског света! Оно што можемо поручити је да ћемо се свим средствима борити и да ћемо Црну Гору чувати и сачувати. Јасно поручујемо Вучићу, Дачићу, Вулину и тој екипи званичног Београда, даље руке од Црне Горе”, истиче.

Упитана да ли вјерује у спекулације како ће „раштимовани оркестар“, Владу Здравка Кривокапића преузети Дритан Абазовић и да ће у његов кабинет ући представници ДФ, посланица СДП-а каже да не вјерује да би у тој ситуацији било неког бољитка, јер јој лидер ГП УРА личи на селектора који би “Роналда поставио на мјесто голмана”, закључује Вуксановић Станковић.

Извор: Антена М

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *