Европа ће остати без гаса ако се прекину испоруке из Русије због санкција

Америчке санкције против Русије, које могу бити уведене у случају конфронтације између Москве и Кијева, могле би да доведу до прекида испорука гаса из Русије који, како закључују енергетске компаније – практично нема алтернативу, преноси Ројтерс, позивајући се на америчке званичнике

Према писању агенције, америчке власти одржале су састанак са представницима појединих међународних енергетских компанија како би разговарали о плановима у вези испорука природног гаса у Европу у случају прекида постојећих канала због потенцијалног руско-украјинског сукоба или увођења санкција против Москве.

Како се наводи, консултације је предводио саветник Стејт департмента за питања енергетске безбедности Ејмос Хокстин.

Званичнике Стејт департмента занимало је одакле компаније могу да набаве додатне количине гаса ако за тим буде потребе. Представници енергетских компанија су саопштили америчким дипломатама да је глобална понуда гаса ограничена, те да нема довољно расположивог гаса који би заменио велике количине које се увозе из Русије.

Према речима једног од саговорника агенције, САД су ипак обећале да ће притећи у помоћ Европи ако дође до несташице енергетских ресурса због сукоба или санкција.

„Хокстин планира да посети велике компаније произвођаче течног природног гаса и земље као што је Катар да види да ли они могу помоћи Сједињеним Државама“, рекао је саговорник Ројтерса.

Подсетимо, амерички сенатори из владајуће Демократске странке раније су представили предлог закона о новим санкцијама против кључних сектора руске привреде, државног дуга и првих лица државе, укључујући председника Владимира Путина, које би Вашингтон могао да уведе уколико ситуација у и око Украјине ескалира.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest