ЕВРОПСКА НАГРАДА ЗА НОВИНАРЕ РАДИО БЕРАНА

Фото: Милена Бубања Обрадовић и Андрија Турчиновић
Новинари Радио Берана Милена Бубања Обрадовић и Андрија Турчиновић добитници су треће ЕУ награде за истраживачко новинарство за Црну Гору, за 2019. годину. Они су ову награду добили за серију текстова о уговореним малољетничким браковима у ромској заједници.

Иако је тема о трафикингу дјевојчица из ромске заједнице позната и било је и раније извјештавања о овом проблему, Бубања-Обрадовић и Турчиновић, успјели су да ураде вриједно истраживање, навела је предсједница Жирија Леила Бичакчић, образлажући трећу награду.

Она је истакла да је посебна вриједност овог истраживачког серијала што новинари долазе из унутрашњости и што су, упркос ограниченим средствима и ресусрсима, успјели да освијетле ову значајну тему.

Прва награда додијељена је новинарима РТЦГ-а Душици Павловић и Мирку Бошковићу за телевизијски серијал “Механизам – Пословна тајна”, који је емитовао јавни сервис прошле године.

Друга награда припала је Јелени Јовановић, новинарки дневника Вијести за истраживички циклус о мигрантима.

Жири је по први пут ове године додијелио и специјална признања за истраживачке новинарске напоре и друштвени утицај новинару ТВ Вијести Петру Комненићу, за емисију Начисто, која се односила на корупцију у државној грађевинској инспекцији, као и главном и одгворном уреднику дневног листа Дан Николи Марковићу за истраживачке домете током интервја са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем, у емисији Укрштене ријечи, емитованој на ТВ Прва.

Награде се додјељују у оквиру пројекта Унапређивање квалитета вијести и независног новинарства на Западном Балкану и у Турској, који спроводи Балканска истраживачка регионална мрежа (БИРН), којој је партнер у нашој земљи Центар за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН-ЦГ). Пројекат финасира Европска унија.

Слобода изражавања једна је од кључних вриједности Европске уније и један од темеља демократског друштва, изјавила је Оана Кристина Попа, шефица Делегације ЕУ у Црној Гори.

Од пресудне је важности да надлежни органи омогуће новинарима да несметано обављају посао, да су слободни од пријетњи насиљем, узнемиравања или застрашивања, како би грађани имали пристп поузданим и истинитим информацијама, а новинари испунили своју кључну друштвену улогу позивања јавних власти на одговорност.

Шефица Делегације честитала је добитницима/ама награда на квалитетним причама и охрабрила их да наставе са радом.

Предсједница Жирија Леила Бичакчић је похвалила квалитет овогодишњих радова и истакла да је пред жиријем био изузетно тежак задатак да изабере три најбоља новинарска истраживања.

Образлажући прву награду, она је нагласила да истраживање о додјели кредита које су спровели Павловић и Бошковић показује како спрега високог бизниса и политике дјелује заједно у злопотреби моћи, омогућавајући привилегованом кругу политички блиских људи да искористе државне ресусе у циљу сопственог богаћења, показујући сву размјеру криминалне хоботнице. Истраживање, рекла је Бичакчић, показује колико мало политичари маре за грађане које представљају, са коликом страшћу злоупотребљавају своју позицију и колико им је мало стало до јавног добра.

Истраживање које је спровела новинарка Јовановић о мигрантима, ма колико да је дало одговоре на нека питања, отворило је много нових, рекла је Бичакчић. Посебно је значајно што је Јовановић идентификовала мрежу организованог криминала, који се плете око ове кризне ситуације и људи у невољи, навела је предсједница Жирија образлажући другу награду.

Додјељујући посебна признања Комненићу и Марковићу, Жири је настојао да охрабри напоре у новинарским формама које нијесу истраживачке. Открића која су Комненић и Марковић предочили јавности у телевизијским емисјима, имала велики утицај на друштво.

На конкурсу који је расписао Центар за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН-ЦГ) пристигло је 17 прича. Најбоље радове оцјењивао је независни трочлани жири у саставу: Леила Бичакчић, предсједница Центра за истраживачко новинарство Босне и Херцеговине, Милица Пешић, извршна директорица Института за медијску разноликост из Лондона и Владан Мићуновић, медијски експерт и новинар из Подгорице.

Награда ЕУ за истраживачко новинарство на Западном Балкану и Турској има за циљ промовисање изванредних достигнућа истраживачких новинара, као и побољшање видљивости квалитетног истраживачког новинарства. Додељује се годишње у свих шест земаља западног Балкана и Турској. Наградни фонд за Црну Гору за достигнућа у 2019. износи 10.000 еура, од чега 5.000 иде за прву награду, 3.000 за другу, а 2.000 за трећу.

Церемонија додјеле награда ове године није одржана, ради поштовања мјера НКТ-а за спречавање ширења пандемије. БИРН и ЦИН-ЦГ честитају добитницима и позивају све новинаре и новинарке у Црној Гори да истраживачке радове објављене током 2020. пријаве на конкурс који ће бити објављен у првој половини сљедеће године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial