Фернандо Бланцо и Леандро Фернандез долазе на Херцегновски стрип фестивал

Вријеме читања 2 минута

Умјетници који су своје највеће успјехе доживјели на америчком тржишту радећи за издавачке гиганте као што су Марвел, ДЦ Kомицс, Дарк Хорс или Динамит – Аргентинац Леандро Фернандес и Шпанац Фернандо Бланко потврдили су долазак на ново, спектакуларно, издање Херцегновског стрип фестивала које ће се одржати од 2. до 7. септембра на више локација у Херцег Новом и Боки Которској.

Након потврде да ће специјални гости бити стрип звијезде са највећих европских стрип сцена – Дана Димат (Француска), Анђело Стано и Карло Амброзини (Италија), Мајк Колинс и ПЈ Холден (Велика Британија), Сара Бурини (Њемачка), Жељко Пахек (Србија), на ред су дошли и двојица сјајних стрип стваралаца који су суперстарови америчких издавача.

Из Шпаније стиже сјајни Фернандо Бланко који је каријеру започео деведесетих година радећи за шпански фанзин 451 Градос, а касније са некима од најбољих шпанских сценариста свих времена за издавачке куће Kамалеон и Планета. Након рада на Фантому за „Moonstone Comics“ и Армији мрака за Динамyте, ангажује га највећа издавачка кућа, Марвел гдје му додјељују наслов Тандерболт. Убрзо га преузима издвачка кућа ДЦ када креће његово најплодније раздобље као аутора, те потписује десетине наслова попут Батман, Батвоман, Кетвоман, Лига Правде, али и Фантомског странца, Луцифера и Детективских прича.

Посебно задовољство и велику част причињава и долазак у Херцег Нови, Аргентинца, Леандра Фернандеза, још једне велике свјетске звијезде стрипа и човјека чији стил рада пореде са великим Едуардом Рисом. Свој највећи траг оставио је у издавачкој кући Марвел цртајући сјајне наслове као што су Невјероватни Хулк, Вулверин и Спајдермен. За свој рад на стрипу Краљица и држава номинован је и за највећу свјетску награду у области девете умјетности „Ајзнер“. За Марвел црта још и Панишера и Нове Мутанте, са све чешћим излетима у издавачку кућу Вертиго на насловима као што су награђивани Нортлендерс и Побеснели Макс, или елитну издавачку кућу Имиџ са насловима попут Дисциплина или Стара гарда који је и адаптиран у филм за Нетфликс. Фернандез наставља да импресионира и фанове и критичаре својим радом и данас, а Херцегновски стрип фестивал наставља са подизањем квалитета манифестације која је одавно превазишла регионални оквир и убрзано постаје једна од омиљених дестинација љубитеља стрипа у Европи.

Извор: цдм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest