Fidelity consulting: Чека нас задужење код ММФ

Како је врло вјероватно да нас чека задужење код тог истог ММФ-а, пред тим кредитором нема празне приче и млаћења празне сламе некаквим демагогијама и површним дебатама које служе да баце маглу просјечном грађанину о најбрже растућој економији која, гле чуда, нема пара да озбиљније подржи привреду и грађане.

илустрација

Консултанска компанија Fidelity consulting, анализирала је увјеравање Владе Црне Горе која покушава да убиједи представнике ММФ-а да ће пад БДП-а бити 4,9%, умјесто пада од 9%, колико је тај исти ММФ предвидио за Црну Гору.

ММФ је написао да ће пад економије од 9% износити у случају да се мјере усљед дјеловања корона вируса обуздају у другом кварталу као и да ће се зауставити у другој половини године. Дакле, пад БДП- а од 9% је, по свему судећи, најбољи сценарио, сматра ова компанија.

У Фискалној стратегији, наводе даље, за период 2017- 2020., која је тада служила за оправдање повећања стопе ПДВ-а са 19% на 21%, планирано је смањење бруто зарада за 3,5 милиона евра (погледајте слику).

„У пракси се догодило да се, умјесто смањења, фонд бруто зарада се у 2017. и 2018. години увећао за чак 37,3 милиона евра у односу на 2016. годину, па можемо рећи да је план у случају зарада промашен за скоро 41 милион евра, наравно у корист расхода бруто зарада. Исто тренд се наставио и у 2019. и 2020. години. Да ствари буду скроз интересантне – у склопу мјера штедње, ваљда како би се показала мачо моћ неког од ликова који ведре и облаче јавним финансијама, укинут је закон за мајке које имају троје и више дјеце, због чега је у Фискалној стратегији предвиђена уштеда од 25,2 милиона евра, наводи Fidelity consulting.

ММФ у свом извјештају од 10. септембра 2019. године, на страни 67, пише: „Почетни напредак у смањењу запослености у јавном сектору 2018. био је разочаравајући. Власти су за циљ имале смањење запослености у јавном сектору за 3,5% у 2018. години, али се запосленост у јавној управи повећало за 1,2%“.

„Дакле, умјесто смањења, имамо повећање запослених у јавној управи. Дакле, боље да Влада не пишу ММФ-у, јер их ММФ ипак много боље зна него ми. Како је врло вјероватно да нас чека задужење код тог истог ММФ-а, пред тим кредитором нема празне приче и млаћења празне сламе некаквим демагогијама и површним дебатама које служе да баце маглу просјечном грађанину о најбрже растућој економији која, гле чуда, нема пара да озбиљније подржи привреду и грађане Црне Горе у овим и тешким данима који слиједе, закључили су.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest