Ђукановић игнорише агреман: Одбио да подржи др Филипа Ивановића за амбасадора у Ватикану

Ивановићу је 30. септембра прошле године, нотом Државног секретаријата Свете столице, дат агреман

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић одбио је да подржи Филипа Ивановића за амбасадора при Светој столици, упркос томе што му је одобрен агреман за ту функцију – сазнају „Вијести“.

Ивановићу је 30. септембра прошле године, нотом Државног секретаријата Свете столице, дат агреман.

Према незваничним информацијама листа, премијер Здравко Кривокапић је крајем године обавијестио Ђукановића о приспјелој ноти, затраживши његову сагласност за постављење Ивановића.

Међутим, шеф државе је у одговору Кривокапићу, у који су „Вијести“ имале увид, оптужио Владу да је довела у питање међународни углед државе тиме што је затражила агреман без његове сагласности, поручивши да је то учинила да би извршила притисак на њега да се усагласи с њеним предлогом кандидата.

Ђукановић је истакао да амбасадор при Светој столици мора бити искусан професионални дипломата.

Ивановић је професор Универзитета „Доња Горица“ (УДГ), чији је Ђукановић сувласник.

Први амбасадор Црне Горе при Светој столици био је угледни професор Антун Сбутега, којем је то била и прва амбасадорска дужност. Посљедњи, Миодраг Влаховић – кога је нова Влада повукла са тог мјеста.

Предсједник државе оспоравао је низ кандидата за амбасадоре, међу којима је и Ивановић, а које је Влада, на предлог Министарства вањских послова (МВП), подржала још почетком јуна.

Он је тада позивао Владу да обустави захтјеве за агремане, обавјештавајући надлежне органе у више држава да сваки кандидат о којем су информисани не ужива његову сагласност.

Ђукановић је у међувремену дао сагласност за неке од кандидата који су му претходно били спорни.

Према Уставу, шеф државе поставља и опозива амбасадоре и шефове других дипломатских представништава на предлог Владе и уз мишљење скупштинског одбора надлежног за међународне односе.

Филип Ивановић је рођен 1986. године у Подгорици. Дипломирао је и магистрирао на Универзитету у Болоњи, а докторирао на Норвешком универзитету у Трондхајму.

Радио је на Универзитету у Левену (Белгија) и Ван Лир институту у Јерусалиму, а усавршавао се на Универзитету у Орхусу (Данска) и Норвешком институту у Атини.

Говори енглески, италијански и француски језик. Аутор је двије књиге на енглеском језику. Доцент је на УДГ-ју и директор Центра за хеленске студије. Члан је Центра младих научника и умјетника Црногорске академије наука и умјетности, Америчког филозофског удружења, Друштва за промоцију византологије, Британског друштва за историју филозофије, а однедавно и Краљевског историјског друштва из Лондона.

Мило Ђукановић јуче је, како је саопштено, донио указе о постављењу на дужност нових црногорских амбасадора.

„На основу члана 95 тачка 6 Устава Црне Горе, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић донио је указе о постављењу на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе: у Сан Марину – амбасадорка Милена Шофранац Љубојевић; Узбекистану – амбасадор Милорад Шћепановић; и Савјету Европе – шефица Сталне мисије Црне Горе, амбасадорка Божидарка Крунић“, саопштено је из кабинета Ђукановића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest