Фон дер Лајен: ЕУ има довољно гаса до краја зиме

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да су чланице ЕУ већ купиле довољно течног природног гаса да до краја зиме могу без увоза из Русије.

Заједно са већом енергетском уштедом и експанзијом обновљивих извора енергије, моћи ћемо да постанемо независни, изјавила је Лајен у заједничком јутарњем програму њемачких телевизија АРД и ЗДФ.

Поводом различитих одлука о увозу руске нафте, Фон дер Лајен је рекла да су САД, које су такав увоз забраниле, мање зависне од нафте. Циљ је, истакла је, да санкције треба прије свега да погоде Русију, а не западне земље.

Лајен је изразила забринутост да ће број избјеглица из Украјине бити много већи и да је ово „тек почетак“.

Похвалила је спремност свих чланица ЕУ да прихвате избјеглице, посебно украјинских сусједа Пољске, Мађарске и Словачке.

Европска комисија је 8. марта представила план за смањење зависности од увоза руског гаса за две трећине до краја 2022. године.

Према том плану, ЕУ би постала независна од руских фосилних горива „знатно прије 2030“.

„У ту сврху Комисија предлаже да се разради план РЕПоwерЕУ којим ће се повећати отпорност енергетског система на нивоу ЕУ и који чине два стуба: диверзификација снабдијевања гасом путем већег увоза течног природног гаса и гаса преко гасовода од неруских добављача и повећање производње и увоза биометана и водоника из обновљивих извора енергије, као и брже смањење употребе фосилних горива у нашим домовима, зградама, индустрији и енергетском систему повећањем енергетске ефикасности, удјела обновљивих извора енергије и електрификације, те уклањањем уских грла у инфраструктури“, наводи се у саопштењу ЕК.

У плану се наводи и низ мјера за одговор на све веће цијене енергије у Европи и за обнову залиха гаса за сљедећу зиму.

Предсједница Комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је приликом представљања плана да се мора дјеловати како би се ублажио утицај поскупљења енергије, диверзификовало снабдијевање гасом за сљедећу зиму и убрзала зелена транзиција.

„Морамо постати независни од руске нафте, угља и гаса. Једноставно се не можемо ослонити на добављача који нам изричито пријети. Што брже пређемо на обновљиве изворе енергије и водоник и побољшамо енергетску ефикасност, то ћемо прије бити заиста независни и сами управљати својим енергетским системом“, рекла је Фон дер Лајен.

Комесарка за енергетику Кадри Симсон рекла је да је руска инвазија на Украјину погоршала сигурност снабдијевања, а да су цијене енергената на незапамћеном нивоу.

„У преосталим седмицама ове зиме Европа има довољно гаса, али за сљедећу годину морамо хитно допунити своје резерве. Комисија ће стога предложити да се до 1. октобра складишта гаса у ЕУ морају попунити до најмање 90% капацитета“, рекла је Симсон.

Извор: РТЦГ

One thought on “Фон дер Лајен: ЕУ има довољно гаса до краја зиме

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest