Грађани задужени преко 1,4 милијарде еура у банкама, привреда готово 1,8 милијарди

Вријеме читања 2 минута

„ЦБЦГ УВЕЛА СЕТ МЈЕРА ПОМОЋИ ГРАЂАНИМА И ПРИВРЕДИ“
Грађани задужени преко 1,4 милијарде еура у банкама, привреда готово 1,8 милијарди
Савјет Централне банке (ЦБЦГ) усвојио је измјене и допуне Одлуке о привременим мјерама за ублажавање негативних утицаја епидемије Цовид-19 на финансијски систем, којом се имплементира пети сет мјера усмјерен на најугроженије категорије


Укупан износ задужења привреде код банака је готово 1,8 милијарди еура, а физичка лица су дужна преко 1,4 милијарде еура.

То је гостујући у Бојама јутра на ТВ Вијести саопштио Јован Марковић из сектора за контролу банака Централне банке Црне Горе.

Он је казао да негативан утицај пандемије коронавируса није заобишао ни Црну Гору, те да су највише погођени сектор туризма и услуга.

Марковић је истако да је ЦБЦГ на вријеме реаговала и увела сет проактивних мјера како би помогла грађане и привреду…

Подсјетио је да је Савјет ЦБЦГ донио мјеру којом је омогућено грађанима који имају кредите, а који су након 31. марта остали без посла, да стопирају отплату на шест мјесеци. Услов за активацију тог мораторијума је да на крају децембра 2019. клијент није имао кашњење у отплати дуже од три мјесеца и да кредит на тај дан није био класификован као неквалитетан.

Мораторијум важи и за кориснике кредита код микрофинансијских институција и лизинг компанија.

Једна од мјера подразумијева да су банке дужне да грађанима – корисницима кредита којима је због посљедица пандемије на пословање њихових послодаваца, смањена зарада за најмање 10 одсто, на њихов захтјев, одобре реструктурирања кредита, у смислу продужетка рока отплате.

За особе чија је нето зарада прије смањења износила 550 еура или више, реструктурирање се врши ако је тој особи, након смањења зараде и плаћања рате за кредит, остао расположиви износ мањи од 220 еура. За ту категорију ће се продужити рок отплате кредита тако да износ неоптерећеног дијела зараде, након измјене плана отплате, не буде мањи од 220 еура.

За кориснике кредита чија је нето зарада прије смањења била испод 550 еура из ЦБЦГ су најавили продужетак рока отплате тако да износ неоптерећеног дијела зараде, након измјене плана, не буде мањи од износа неоптерећене зараде прије смањења.

Vijesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest