Група сенатора предложила закон о америчкој подршци Западном Балкану

Аутори предлога закона вјерују да би већа економска стабилност и снажније демократске институције повећали задовољство грађана, смањили исељавање младих и учинили грађане мање склоним да подлијежу дезинформацијама.

Група америчких сенатора, на челу са демократом Џин Шахин и републиканцем Роџером Викером представила је двостраначки предлог закона о америчкој подршци Западном Балкану. Циљ је да се подрже економски развој и борба против корупције, али се и предвиђају санкције онима који угрожавају стабилност региона или су умијешани у корупцију, преноси Глас Америке.

Закон о демократији и просперитету Западног Балкана – то је званични назив двостраначког предлога који је предат Конгресу неколико мјесеци пошто је група сенатора укључена у његову израду посјетила регион.

Образлажући иницијативу, сенаторка Џин Шахин навела је да је однос Сједињених Држава са Западним Балканом од преломног значаја у вријеме руског рата у Украјини, и јасних амбиција руског предсједника Владимира Путина да шири малигни утицај по источној Европи.

У разговору за сервис Гласа Америке за Сјеверну Македонију, сенаторка Шахин је рекла да су учвршћивање демократије, подстицање економског напретка и сузбијање корупције начини да се одврати штетни утицај.

„Овај закон је покушај да се обнови фокус на земље Западног Балкана, на заначај наставка напретка тих земаља ка западу, интеграцији у ЕУ и потпуно формираним демократијама, и то је суштински циљ закона. Рјешавање проблема корупције је важан дио тога, и овај предлог даје овлашћења државном секретару да пружи техничку помоћ земљама које траже помоћ у рјешавању проблема корупције“, изјавила је сенаторка Шахин.

Аналитичар Ричард Кремер, сарадник америчког Института за спољнополитичка истраживања (ФПРИ) каже да приступ спречавању малигног страног утицаја често почиње од питања како се борити са институционалном корупцијом.

„Начин на који земље као што су Кина, Русија и Иран послују заснован је на нетранспарентности, тајним договорима и често на договорима који се не дијеле са јавношћу, као што су планови у различитим инфраструктурним пројектима какве смо виђели у Црној Гори, Сјеверној Македонији и другде. Руси такође воле управо такву, корумпирану пословну праксу какву сам описао. Обављање пословања на одговоран и транспарентан начин, и владина подршка трговини и инвестцијама у тим подручјима су кључни да се малигни антидемократски актери спријече да дестабилизују или врше превелики утицај у земљама Западног Балкана, како би грађани тих земаља, путем гласања и кроз грађанско друштво, одлучивали о томе у каквој земљи желе да живе“, наводи Кремер.

Сенаторка Шахин каже да САД морају да учине све што могу да подстакну Србију да настави да гледа ка Западу.

Аутори предлога закона вјерују да би већа економска стабилност и снажније демократске институције повећали задовољство грађана, смањили исељавање младих и учинили грађане мање склоним да подлијежу дезинформацијама. 

„Ако предлог у Сенату буде усвојен, а мислим да хоће јер је администрација за то, иако протеклих најмање 16 мјесеци није предузимала неке енергичне кораке у односу на Балкан, све док нема војног издвајање или неког веће издвајања које би са становишта других сенатора било оптерећење за пореске обвезнике, не видим веће препреке томе да предлог буде усвојен“, верује Ричард Кремер.

Коспонзори закона су демократски сенатори Ричард ДурбинКрис Ван ХоленБен Кардин и Крис Марфи и републикански сенатор Том Тилис.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest