Гугл отпустио инжењера који је тврдио да је вештачка интелигенција постала разумна

Блејк Лемоин, Гуглов инжењер који је јавно тврдио да да је један од њихових пројеката вештачке интелигенције постао разуман отпуштен је, наводи се у билтену Биг Текнолоџи, који је разговарао са Лемоином. Лемоин је за Вашингтон пост рекао да систем има перцепцију и способност да изрази мисли и осећања као седмогодишње дете.

Гугл је отпуштање Лемоина потврдио за Енгеџет.

У јуну је Гугл ставио Лемоина на плаћено административно одсуство због кршења уговора о поверљивости након што је контактирао чланове владе и ангажовао адвоката да заступа ЛаМДА-у, компанијског четбота развијеног по језичком моделу апликације за дијалог (Language Model for Dialog Applications ).

„Желимо Блејку добро“, навео је Габријел у саопштењу за Верџ портпарол Гугла Брајан Габријел.

„ЛаМДА је прошла кроз 11 различитих рецензија, а ми смо раније ове године објавили истраживачки рад који детаљно описује рад који иде у његов одговоран развој“, навела је компанија.

Гугл тврди да је „опсежно“ прегледао Лемоинове тврдње и утврдио да су „потпуно неосноване“.

То је у складу са бројним стручњацима и етичарима за вештачку интелигенцију, који су рекли да су његове тврдње, мање-више, немогуће с обзиром на данашњу технологију, преноси Верџ.

Лемоин је тврдио да су његови разговори са ЛаМДА-иним четботом довели до тога да верује да је ЛаМДА постала више од програма и да има размишљања и осећања, за разлику од пуког стварања разговора довољно реалног да тако изгледа, како је и дизајнирана.

Тврди да би Гуглови истраживачи требало да затраже сагласност од ЛаМДА-е пре него што покрену експерименте на њој (сам Лемоин је добио задатак да тестира да ли вештачка интелигенција производи говор мржње) и објавио делове тих разговора на Медијум налогу.

Извор: ртс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest