Хабл слави Ноћ вештица са приказима ужарене звезде

Вријеме читања < 1 минут

Пише: Марија Шћекић Живојиновић

Фото: NASA/ESA Hubble Space Telescope


NASA/ESA свемирски телескоп Хабл ове године слави Ноћ вештица са посматрањем  упечатљиве угљеничне звезде, CW Леонис, која подсећа на злобно наранџасто око које блешти иза омотача дима.


Пратите нас на нашем Instagramи YouTube профилу


CW Леонис се налази отприлике 400 светлосних година од Земље у сазвежђу Лава. CW Леонис  је врста светлеће звезде црвеног џина са атмосфером богатом угљеником. 


Када звезде мале до средње масе (отприлике 0,3–8 пута веће од Сунца) остану без водоничног горива у језгру, спољашњи притисак који уравнотежује гравитацију унутар њихових језгара испада из равнотеже, што доводи до тога да звезда почне да се урушава. Како се језгро урушава, омотач плазме који окружује језгро постаје довољно врућ да почне да спаја водоник, стварајући довољно топлоте да драматично прошири спољашње слојеве звезде и претвори је у надувеног црвеног џина. Звезде у тој фази живота избацују огромне количине гаса и прашине напоље у свемир, на крају одбацујући своје спољашње слојеве. 


Заједно са задимљеним велом CW Леониса, живахне наранџасте и зелене нијансе ове слике чине је прикладном прославом Ноћи вештица. Хабл је током година снимио језиву галерију слика за Ноћ вештица — од сабласних лица и космичких слепих мишева до изрезбарене бундеве формиране од бинарних звезда. Овогодишња слика подсећа на једно, злобно око космичких размера које блиста из облака дима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest