ХИЛАРИ И ДЕЦА РОБОВИ: QAnon, најјача теорија завере у САД!

Вријеме читања 4 минута

28 маја 2020

Теорије завере су константа у америчкој историји и иако је тешко одолети поставци да су оне безазлене, пандемија коронавируса је још једном демонстрирала да су најопасније у кризама. QАнон је доспела у средиште пажње после ширења филма „Пландемиц“ у којем се коронавирус представља као завера тајних елита које желе да покоре свет, и управо је QАнон заједница значајно допринела ширењу теорија и лажних информација др Џуди Миковиц која у филму „открива истину“.

QАnon је новијег порекла, мада је и даље тешко раздвојити до краја мит од стварности, пише Атлантик.

QАnon је изведен из имена корисника Q на сајту 4chan, познатом по гротескним мимовима, узнемирујућим фотографијама и бруталној култури понижавања. QАnon не поседује физичку локацију, али располаже инфраструктуром, књижевношћу, све већим бројем присталица и обимном продајом.

Управо је из QАnona потекао “Пицагејт”, теорија која је пик популарности достигла пред америчке изборе 2016. године и заснивала се на веровању да Хилари Клинтон у подруму неке пицерије држи децу којом тргује као сексуалним робовима.

QАnon је довољно моћан да повремено генерише такве приче; довољно је адаптиван да се одржи у свим околностима и не постоји аргумент против поставки QАnona, јер за сваку контрадикцију постоји неко сулудо (неретко и на неки начин убедљиво) објашњење.

foto: rs N1 info

Уредница Атлантика осврће се на тврдње актуелног председника Доналда Трампа који је 2011. године тврдио да Барак Обама који се тада кандидовао за други мандат није рођен на Хавајима него у Африци, и иако су новинари тада разматрали могућност да се уопште ни не баве озбиљно овим питањем јер није било апсолутно никаквих доказа који би поткрепили Трампове тврдње, испоставило се да је велики број Американаца ипак пронашао некакав резон у њима.

Девет година касније, када су медији почели да извештавају о новом вирусу, а Трамп се већ одавно устоличио у Овалној соби, у QАnon заједници почеле су да се кувају нове идеје: да коронавирус уопште не постоји, да га је, све и да постоји, створила “дубока држава”, да је масовна хистерија због пандемије део завере да се Трамп саботира у трци за други мандат и да медијске елите измишљају податке о броју жртава.

Неке од тих теорија стигле су до Фокс њуза и Трампових брифинга за медије, а од краја прошле године, према писању Њујорк тајмса, Трамп је ретвитовао објаве профила који се баве теоријама завере – укључујући и QАnon – најмање 145 пута.

Искривљена стварност коју ове теорије означавају доводе до отварања форума на интернету на којима људи фантазирају о убиству бивше америчке секретарке, обећавају Велико буђење када ће елите бити поражене, а истина коначно откривена, до дискусија о томе да је пандемија коронавируса била тренутак који је QАnon чекао.

QАnon је, у том смислу, емблематски приказ рањивости модерне Америке на теорије завере и ентузијазам који њени грађани према тим теоријама углавном негују. Са друге стране, он је много више од форумских тема о којима расправљају залуђеници – више је покрет људи уједињених у масовном одбијању разума, објективности и других просветитељских вредности. У таквим срединама се негује и подстиче параноја како би се одржао дубоки осећај припадности.

QАnon зато није само још једна теорија завере; он означава рађање нове религије.

ФБИ је прошле године класификовао QАnon у интерном документу као домаћу претњу када је у Калифорнији ухапшен мушкарац са залихама материјала за прављење бомби; према подацима савезног бироа, планирао је да изврши напад у Илиноису да би “Американцима пробудио свест о ‘Пицагејту’ и Новом светском поретку”.

Поклоници QАnona су на интернету озлоглашени као они који немају много милости према скептицима и подстичу на физичко насиље.

Q, мистериозни корисник на 4chanu, 2017. је почео са предвиђањима о хапшењу Хилари Клинтон. Његово (или њено) пророчанство се није испунило, али је Q наставио да пише, представљајући се као обавештајац тајне службе или високи функиционер америчке војске са приступом поверљивим информацијама.

Тон којим се Q обраћа пратиоцима је неретко конспиративан до комичности – или макар исклишеизиран; понављају се фразе попут “Већ сам рекао превише”, “Прати траг новца” и “Неке ствари морају остати поверљиве до краја”.

У најширем смислу, QАnon систем изгледа некако овако: Q је, баш како се представља, војни обавештајац који има доказе да корумпирани светски лидери тајно муче децу широм света; зликовци су испреплетани са дубоком државом; Доналд Трамп напорно ради да их уништи. (“СВИ ови људи морају да буду ЕЛИМИНИСАНИ”, написао је Q у једном посту.) Коначно уништење тајне политичке клике је неминовно, али може бити изведено само уз подршку патриота које открију значење у траговима које им оставља Q.

Да би се веровало ономе што проповеда Q, неопходно је одбацити мејнстрим институције, игнорисати све владине званичнике и до сржи презрети медије. Један од Q-ових омиљених поклича је: “Ти си вест сада.”

Други је “Уживајте у представи”, а његови поклоници га тумаче као референцу на апокалипсу која долази. Када свет који знамо почне да нестаје, сви ће бити само посматрачи.

Немогуће је знати прецизан број људи који верују у QАnon али је извесно да их је све више. Према истраживању које је спорвела једна непрофитна организација, најмање 35 одсто бивших кандидата за Конгрес САД је прихватило QАnon.

Трејси Дијаз, заклети присталица QАnona, на Твитеру има 185.000 пратилаца и више од 100.000 на Јутјубу, и она је једна од оних који су највише допринели васпостављању QАnon из опскурних кутака интернета у простор мејнстрим друштвених мрежа. Клипови на ТикТоку са хештегом #QАnon имају милионе прегледа.

Извор: Интермагазин

(nova.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest