Хрватски историчар Шарић поручује Србима: Не дајте Косово ни по коју цијену, оно је метафора битке која се одвија у сваком од нас!

Вријеме читања 2 минута


Хрватски историчар Горан Шарић огласио се поводом драматичнх догађаја на Космету. Он је на Фејсбуку написао статус под насловом “Срби, не дајте Косово ни по коју цену” у којем објашњава зашто је Косово важно не само за Србе, већ за сваког Европљанина.

Његов статус преносимо у цјелости:

-“Косово – битка без илузија” – тако је своју књигу из 1989. насловио највећи живи хрватски новинар, Дарко Худелист. Он је добро уочио да уз појам “Косово”, увијек иде и ријеч “битка”. Косово је битка. Битка која траје вјековима.

Косово је метафора битке која се одвија у сваком од нас. Сваки човјек у свом животу има ону тачку са које нема назад. Ако нема границу свог достојанства, онда није човјек. Зато су Срби у Митровици викали: “Одавде нема назад!” Није било ни 1999. кад је сила 600 пута моћнија од Србије јуришала на Косово. Када су Запад, Америка, Велика Британија и ЕУ бацали своје “хуманитарне бомбе” на Србију.

Нема ни сад, поготово сад, кад се тај Запад распада. Кад се у Америци, “оази демократије”, проваљује у Конгрес у Вашингтону. Кад у Великој Британији Енглези прате цистерне и туку се око бензина. Кад се цијела западна Европа тресе од страха хоће ли се ускоро трести од хладноће.

Косово је завјет генерација. Не слушајте сорошевску братију у Србији која вам каже да се за Косово не исплати гинути. Метросексуалцима се не исплати гинути за Косово. Исплати се чекати да Албанци дођу до Београда.

Косово се тиче сваког човјека у Европи. Зато од туда и може кренути рат, као у филму “Блуе Цирцле” снимљеном још прије 40 година, у којем трећи свјетски рат почиње на тромеђи Србије, Албаније и Бугарске.

  1. Косово је било централна тачка продора ислама у Европу. И данас је то централна тачка продора милитантног исламизма од којег се Европа не може заштити. Али су Срби пружили отпор. И мачем и важније, свијешћу. Питао сам пријатеља, водећег хрватског геополитичког аналитичара о догађајима на Косову, рекао ми је: “Срби, не дајте Косово ни под цијену рата!”

Легенда каже да су непосредно прије Косовског боја упаљене двије свеће. Једна за цара, друга за царицу. Свијеће нису изгорјеле до краја. Јер Косовски бој није био завршен. Изгореће кад дође вријеме- навео је Шарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest