Хрватској пријете поплаве: Постављене вреће с пијеском

Фото: Pixabay

Већа количина кише очекује се највише очекује у горској Хрватској и у већем дијелу централне Хрватске гђе је локално још могуће 30 литара по метру квадратном

У Хрватској се настављају проблеми с поплавама који су кренули у петак порастом водостаја неких ријека, прије свега Купе и њених притока.

Због наглог пораста водостаја ријеке Купе и праћења стања одбране од поплаве на подручју града Карловца, у петак у поподневним сатима одржана је заједничка сједница Стожера цивилне заштите Карловачке жупаније, Стожера цивилне заштите града Карловца с представницима Хрватских вода и Равнатељства цивилне заштите.

– Не очекује се већа угроза од ријека Добре, Коране и Мрежнице. У складу са предвиђеним водостајима ријеке Купе од максимално 750 центиметара, очекује се редовна одбрана од поплаве. На критична мјеста постављене су вреће с пијеском. Током 17. септембра поставиће се водне баријере на прометницу Д36 уз ријеку Купу, насеље Коритиња, као и на насип у предграђу града Карловца – Бродарци – наводе из Цивилне заштите.

Из Цивилне заштите саопштено је да је због излијевања ријеке Купе затворена државни пут на дионици Јуровски Брод – Камање, а због излијевања ријеке Добре државна цеста Огулин – Врбовско.

На подручју града Карловца и Огулина све оперативне снаге су у стању приправности те по потреби излазе на терен.

Државни хидрометеоролошки завод и за суботу најављује облачно вријеме с кишом, понегђе и обилнијом, мјестимично и уз грмљавину.

Већа количина кише очекује се највише очекује у горској Хрватској и у већем дијелу централне Хрватске гђе је локално још могуће 30 литара по метру квадратном и до 60 литара по метру квадратном падавина.

Наранџасти метеоаларм за данас је због опасности од изражених падавина издан за већи дио Горског котара. Очекује се мјестимично обилна киша с количином падавина већом од 70 литара те пријетњом урбаних и бујичних поплава.

За остатак копнене Хрватске због могућих поплава издано је жуто упозорење.

Очекује се да ће се идуће неђеље временске прилике стабилизовати.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest