Хусовић и БС одбили учешће у власти: Хоћемо ли да уђемо у Владу коју ће нам саставити и освештавати Амфилохије Радовић

„Хоћемо ли да уђемо у Владу коју ће нам саставити и освештавати Амфилохије Радовић? Јесмо ли гласачима говорили да ту политику и ту идеологији треба да пошаљемо у пензију једном за свагда? Јесмо“.

Рафет Хусовић
Рафет Хусовић

Главни одбор Бошњачке странке данас је једногласно одлучио да не прихвата позив мандатара Здравка Кривокапића о уласку у нову владу. Предсједник Бошњачке странке Рафет Хусовић саопштио је данас на сједници Главног одбора БС-а да они не могу бити дио владе коју ће чинити три коалиције – За будућност Црне Горе, Мир је наша нација и Црно на бијело, те да БС треба да уради све што може да новој власти отежа да преузме полуге моћи.

Хусовић је у четвртак разговарао са Кривокапићем о могућем партиципарању БС у новој влади након чега је саопшти да ће коначну одлуку донијети ГО партије на данашњој сједници.

Оно што је данас кључно питање овдје пред нама је питање коалиције са новом владом. Одмах да кажем да је мој став по овом питању јасан – ми не можемо бити дио те коалиције”, реако је он на сједници ГО БС-а у Рожајама.

Он је свој став образложио тиме да је та коалиција у којој је Демократски фронт најјача и најдоминантнија политичка снага идеолошки и програмски је сушта супротност идеологији и програму Бошњачке странке.

Тим ДФ-ом смо до јуче препадали наше бираче, ја мислим оправдано, јер је то онај ДФ из којег нам се четири године спочитава вишак учешћа у власти, из којег нам говоре да неће неки тамо Рафет или неко из Рожаја одлучивати о Црној Гори, да неће Бошњак или Алабанац одлучивати и слично. То је оно што су препознали и наши гласачи али и сви Бошњаци и ја сам сигуран да је број Бошњака који су гласали било коју од те три коалиције занемарљив. И ми треба да размишљамо о њима јер смо ми једини легитимни представници Бошњака, истакао је Хусовић.

Он је додао да по свим питањима која су у странци и у јавном дискурсу сматрали важним се са ДФ-ом разликују.

Хвалимо се да смо дали пресудан допринос самосталности Црне Горе. Ко је био на другој страни те приче? Већина тројне коалиције. Хвалимо се чланством у НАТО-у. Ко је био и остао против тог чланства? Опет већина тројне коалиције. Хвалимо се да смо повећали учешће Бошњака у јавном сектору. Ко је против тога и ко нам то спочитава у јавности? Већина тројне коалиције”, навео је Хусовић.

Према његовим ријечима већина нове скупштинске већине их назива лоповима, неписменима, неспособнима, да су са купљеним дипломама, необразовани, да су потурице.

Ко су пријатељи те политике, тих странака и тих политичара у земљи и ван ње. Је ли то Додик, је ли то Дачић, је ли то Вучић, јесу ли то београдски политичари који негирају и Црну Гору, и Бошњаке и Ислам, и све за шта се ми као странка боримо? Јесу ли то наши партнери? Хоћемо ли да уђемо у Владу коју ће нам саставити и освештавати Амфилохије Радовић? Јесмо ли гласачима говорили да ту политику и ту идеологији треба да пошаљемо у пензију једном за свагда? Јесмо. Па треба ли сада да будемо дио те политике? Или има неко овдје ко мисли да ћемо ми њих окренути на нашу политику?”, упитао је Хусовић.

Подсјетио је чланове Главног одбора да су рекли да је за њих питање односа према геноциду у Сребреници питање око којег нема компромиса.

“Рекли смо. Јесмо ли свјесни да је за њих Сребреница херојство? Јесмо. Јесу ли хиљаду пута изјавили да су за њих Младић и Караџић хероји? Јесу. Јесу ли им портали пуни хвалоспјева тим злочинцима? Јесу. Па треба ли данас да изгубимо кредибилитет и право да више икада поменемо С од Сребренице и да постанемо дио њихове политике. Треба ли данас да издамо бираче за све што смо им причали у кампањи и за све сто су њихова национална осјећања? Ја мислим да не треба”, нагласио је предсједник БС-а.

Упуато је: Има ли неко овдје да мисли да са онима који не признају црногорску нацију и црногорски језик треба да афирмишемо бошњачку нацију и босански језик?

Је ли тачно да тамо гдје су они на власти имамо клерикалну власт? Тачно је. Је ли тачно да потпредсједник општине у Беранама тражи споменик Павлу Ђуришићу у Беранама? Тачно је. Треба ли да будемо подршка томе? Не треба. Како ћемо објаснити нашој дијаспори да су остали без права гласа у Црној Гори након што су, због политике коју заговара ДФ, одавде протјерани? Како ћемо објаснити Љаићу из Калуђерског лаза, за којег знамо како је протјеран, да смо савезници са онима који би да му узму личну карту и право гласа? Јесу ли њихова гласило Ин4С и Борба класични фашистички портали са којег се промовише четничка идеологија, са којег се по нама свакодневно пљује и као по странци и по народу нешто што треба да прогутамо? И на крају, мисли ли било ко овдје да ће нас пустити да се за нешто питамо, да запошљавамо, да улажемо у Рожаје, Плав или Петњицу? То нам неће пустити УРА а не ДФ”, поручио је он.

Хусовић је казао да је мишљења да је БС идеолошка, политичка, вриједносна, концепцијска и свака друга опозиција овој гарнитури и да тако треба да се понашају.

Треба да урадимо све што можемо да им отежамо да преузму полуге моћи, да им будемо жестока опозиција и да све своје капацитете и страначке и личне упрегнемо у постизање једног циља – да им видимо леђа и да са нашим партнерима преузмемо власт и наставимо гдје смо стали. Све остало је кретање уназад и за Бошњаке и за Црну Гору. Ако им овај мандат потраје Бошњаци за 100 година неће доћи у јучерашњу позицију а ми не треба себи да дозволимо да будемо дио тог назатка. Зато вас све позивам да данас гласамо одговорно и да будемо опозиција новој власти јер јој ми то идеолошки, природно и, ако хоћете, морфолошки јесмо, закључио је Хусовић.

ИН4С

5 thoughts on “Хусовић и БС одбили учешће у власти: Хоћемо ли да уђемо у Владу коју ће нам саставити и освештавати Амфилохије Радовић

  1. Све сте рекли о себи и потврдили оно што је било просто невјероватно: подржавали сте мафију и безакоње, а то да су чиновници из ваших редова неписмени талибани , то се видело из приложеног.

  2. Ovakvi zalaganjem sve su rekli o sebi i svojoj isključivo sti.
    Njih ne interesuje CG ujedinjena, složna već CG podijeljena, posvadjana, kako bi oni mogli u takvim okolnostima ostvarivati svoje pohlepe interese.
    Meni je bilo juče žao kada su saopštili da neće uzeti učešća u formiranju nove demokratske vlade ali kada sam vidio ovaj govor Husovića taman neka nijesu.
    I bez njihove stranke koja ništa nije učinila za razvoj krajeva gdje žive većinski braća muslimani za svo ovo vrijeme deset i više godina od kada su na vlasti sa DPS – om osim što su došli u Podgoricu a zaboravili na sjever i što su za ministre postavili nepismene ljude kao što je Kemal Purišić kada drži konferencija za medije meni je neprijatno (a ništa mi ne dodje) kakav osjećaj imaju njegovi sunarodnici mogu samo zamisliti – sramota i blam. E nije nikakva šteta što Kemal više neće biti ministar aman.
    Ima u redovima Muslimanskog naroda dosta časnih ljudi, intelektualaca i naučnika, koji će nadam se biti ministri nazadovoljstvo svojih sunarodnika i svih u Crnoj Gori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial