И даље рампа за држављане Србије

Ажуриран списак: Држављани Србије и даље не могу у Црну Гору
„Посебан проблем представљао је потпуни изостанак одговора на благовремени и професионални упит Института за јавно здравље Црне Горе, који је имао за циљ размјену епидемиолошких податка и отклањање свих недоумица“, саопштено је из Института


Институт за јавно здравље Црне Горе ажурирао је списак земаља из којих долазак у Црну Гору не представља предмет посебних ограничења и јавно здравствених мјера.

На списку, када су у питању земље региона, и даље нема Србије и Сјеверне Македоније.

Листа ове седмице, како наводе из Института, неће бити проширена јер није било држава које су у периоду од последњег ажурирања испуниле зацртани критеријум.

„Приликом ажурирања листе посебна пажња је била посвјећена значају прекограничне сарадње и отварању границе са Републиком Србијом. У виду смо такође имали добросусједске односе, бројне и развијене приватне, породичне и економске односе Црне Горе и Србије. Међутим, на одлуку да се Србија још увијек не уврсти на листу земаља утицала је прије свега нејасна ситуација са епидемиолошким подацима, одлука здравствених институција Републике Србије да се више хиљада инфицираних уклоне са списка заражених једним актом, повећање броја обољелих последњих дана а самим тим и извјесно погоршање епидемиолошке ситуације. У свему овоме, посебан проблем представљао је потпуни изостанак одговора на благовремени и професионални упит Института за јавно здравље Црне Горе, који је имао за циљ размјену епидемиолошких податка и отклањање свих недоумица“, саопштено је из Института.

То је, како наводе, био једини могући и исправан пут за попуштање мјера и испуњавање интереса обје стране.

„Сигурни смо да је свима јасно да је улога Института за јавно здравље искључиво заштита и унапређење здравља грађана Црне Горе и њихових гостију. Без обзира на сво разумљиво нестрпљење које постоји око отварања граница са Републиком Србијом, такав потез, без јасне епидемиолошке потпоре и доказа који би указивали да је отварање граница могуће без прихватљивог ризика по здравље свих у Црној Гори, у овом тренутку није могућ“, додају из Института.

Из разлога што је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације, тако да је стопа активних случајева у одређеним државама тренутно изнад 25 на 100.000 становника, ове седмице са листе су уклоњени: Египат, Хаити, Ирак, Израел и Суринам.

Ажурирана листа почиње са примјеном у понедељак 15. јуна у поноћ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest