И литература има женско лице

Први фестивал женског књижевног стваралаштва “И литература има женско лице” свечано је отворен синоћ у беранском Центру за културу. Фестивал  под слоганом “Оне” једини је ове врсте у Црној Гори који има за циљ да подсјети на залагање и активности боркиња за женска права.

Идејни творац и главна и одговорна уредница фестивала, Ребека Чиловић, казала је да  фестивал вишеструко значајан, јер афирмише ауторке, повезује жене из региона и пружа потпору за нове изазове

 “Фестивал је насушно потребан Црној Гори, не само зато што је први формат овог типа код нас, него зато што он преиспитује, руши табуе и бира да га се тиче. Важан је и због женског писма које вечерас гради своје мреже. Вјерујем да је фестивал уписао себе у странице свијетле историје црногорског друштвеног активизма”, казала  је Чиловић.

Финансијску  подршку фестивал је добио  од стране Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, чији је  директор Елмир Куртагић подсјетио да је фонд на чијем је челу

подржао преко 1630 пројеката.

“ Фонд већ дуги низ година финансира културне манифестације и фестивале из различитих области. Ово је први фестивал којем је у фокусу женско књижевно стваралаштво и пројекат који жене види као најрањивије групе међу мањинским народима. Препознавши жељу за развијањем женског писма и сузбијањем културолошких предрасуда, Фонд је стао иза његове реализације”, казао је Куртагић.

На отварању фестивалу своју поезију представиле су пјесникиње из Црне Горе и региона, Ана Ристовић, Сенка Марић, Снежана Стојчевска, Антонела Марушић, Драгана Трипковић, Тања Бакић, Дијана Тигањ, Љерка Петковић и Амра Тахировић.

Први фестивалски дан почео је  панел дискусијом на тему родно читање филма “Љепота порока” Живка Николића, у којој су учешће узеле Ајша Хаџибеговић – активисткиња, Ксенија Ракочевић – докторанткиња студија рода, Љерка Петковић – професорица матерњег језика и Снежана Стојчевска – пјесникиња.

Другог дана фестивала одржана је  интерактивна радионица “Књижевност и табу” са књижевницом Кристином Ћетковић .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest