Ибрахимовић тражи да се уваже захтјеви затвореника: На руководећим мјестима у УИКС-у нема представника мањинских народа

Фото: Поглед

„Мислим да прије свега морамо мислимо о афирмативној акцији. Министарство правде треба да нам буде водиља заштите Устава и основних права…Нема ниједан представник мањина у УИКС-у…“, рекао је Ибрахимовић

Фото: Поглед

Он је на сједници Владе, током изјашњавања о кадровским питањима у УИКС-у, рекао да приликом њиховог рјешавања треба мислити о афирмативној акцији.

Влада је данас одредила Небојшу Јанковића и Дарка Вукчевића за вршиоце дужности помоћника директора УИКС-а.

„Замлио бих да се о тачкама 16.1 и 16.2 (о Јанковићу и Вукчевићу) не изјашњавамо. Немам ништа конкретно против предложених имена, али кад причамо о овако важним институцијама и кад то полази од Министарства правде, мислим да прије свега морамо да мислимо о афирмативној акцији. Министарство правде треба да нам буде водиља заштите Устава и основних права, тако да бих замолио да се, ако може, не изјашњавамо о ове двије тачке. Наравно, ако буде (изјашњавања), ја ћу издвојити мишљење. Поред поштовања Устава и закона Црне Горе, мислим да морамо уважити и упите оних који су на одслужењу кривичне одговорности, а који су више пута изразили незадовољство да нема представника мањинских народа ни на једном од четири руководећа мјеста у Спужу. Нема ниједан представник мањина…“, рекао је Ибрахимовић на сједници.

Премијер Дритан Абазовића саопштио је да је Ибрахимовића интенција била да се поведе рачуна о осјећају равноправности на неким мјестима, међу којима је и УИКС.

„То је била интенција и ја се надам да ћете томе да изађете у сусрет. Политички не браним, али браним принципијелно, јер се већ неколико пута скретала пажња на то. Нађите неки начин да искажемо неку коректност кад је у питању та врста равноправности. Имамо притисак за многе врсте раноправности, то је у реду, некако сви сазријевамо као друштво, али чињеница је да је неколико пута скренута пажња“, истакао је.

Vijesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest