ICAN: SAD rasporedile nuklearno oružje u Njemačkoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj i Italiji

Foto: Jutjub printskrin/Al Jazeera Balkans

SAD su rasporedile oko 150 komada nuklearnog oružja u vazdušne baze u Evropi bez ikakvog zvaničnog saopštenja, izjavila je Ališa Sanders-Zakre, koordinatorka politike i istraživanja za Međunarodnu kampanju za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN).

Kako je navela, ova municija se nalazi u Njemačkoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj i Italiji.

„Prema nezavisnim ekspertima, oko 150 bojevih glava je raspoređeno u američkim vazdušnim bazama u ovim zemljama“, kazala je Sanders-Zakre na brifingu.

Ona je naglasila da je ICAN izuzetno zabrinut zbog raspoređivanja ove vrste oružja u bilo kojoj evropskoj zemlji i podsetila na kubansku raketnu krizu.

„Takve akcije su potencijalni okidač koji povećava rizik od nuklearnog rata. Evropske zemlje koje pozivaju cio svijet na transparentnost u vezi sa nuklearnim oružjem su otvoreno licemjerne“, poručila je ona.

Prema njenima riječima, veoma je važno da se pogledaju svi „instrumenti koje imaju kako bi se poboljšala ova transparentnost i da se postave pitanja: šta su ove bombe i gdje se nalaze?“.

Međunarodna kampanja za likvidaciju nuklearnog oružja (ICAN) je međunarodna organizacija osnovana 2007. godine, čija je svrha promovisanje usvajanja i implementacije Ugovora o zabrani nuklearnog oružja. Organizacija je 2017. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

U martu je ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio da su se Moskva i Minsk dogovorili o razmještanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji. Kako je Putin naveo, razlog za takav korak bila je izjava Velike Britanije o snabdjevanju Ukrajine municijom sa osiromašenim uranijumom.

On je napomenuo da se time ne krše međunarodne obaveze, budući da Rusija ne prenosi svoj arsenal na susjednu republiku, već „radi ono što su SAD radile decenijama“.

pogled.me/rt.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest