IFIMES: Ђукановић је пријетња за Западни Балкан, користи заразу да нападне СПЦ

Ђукановић је активирао и АНБ како би обмањивао међународну јавност, али и дискредитовао државе и појединце који не подржавају његову веишедеценијску криминалну власт, истиче се у анализи IFIMES-a.

У последњем извјештају  „Међународног института за блискоисточне и балканске студије (IFIMES)„, са сједиштем у Љубљани, анализирана је и актуелна ситуација у Црној Гори.

IFIMES је истакао да је актуелна власт у Црној Гори обманула домаћу и међународну јавност информацијом да је сузбијена пандемија коронавируса, имајући у виду да се најразвијеније свјетске државе, упркос далеко развијенијим економским и здравственим потенцијалима, и даље активно боре против пандемије.

Мило Ђукановић (Фото: REUTERS)

„Остат ће забиљежено, да су црногорске власти дуго времена прикривале и данас прикривају број обољелих, али и да су покушали званично од НАТО-а, да преварантски испослују и искамче медицинску опрему (коју Црна Гора није добила) са којом су опремљене највеће свјетске болнице, опрему вриједну десетине милиона долара. Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић (ДПС) је ових дана олако објавио, да је Црна Гора „побиједила Корону“, што је изазвало згражање, невјерицу али и подсмјех у западним дипломатским круговима„, стоји у анализи IFIMES-a.

Они су истакли да је Ђукановић настојао да искористи актуелну пандемију и чланство у НАТО-у, како би отео имовину СПЦ у Црној Гори.

Владика Јоаникије

„У вријеме пандемије Ковид-19 Мило Ђукановић је покренуо и одузимање имовине Митрополије Црногорско-Приморске Српске православне цркве (МЦП-СПЦ) у Црној Гори те хапшења, прво митрополита Амфилохија, а касније и владике Јоаникија, покушавајући да искористи чланство у НАТО-у и пандемију Ковид-19, да тихо, мимо домаћих и међународних правних норми и под кринком пандемије изврши одузимање црквене имовине, те је на тај начин поново довео у фокус Западни Балкан и актуализирао могућност дестабилизације региона и избијања нових сукоба.“

Надаље, из IFIMES-a упозоравају и на субверзивно дјеловање  АНБ-а, који поступа по директивама Ђукановића.

„Посебно је активирао своју Агенцију за националну безбједност (АНБ), која је добила задатак, да на међународном нивоу обмањује јавност, шаље у обавјештајну размјену лажне и продуциране информације, организира интернационалне скупове и петиције подршке за Ђукановића и његов режим и да у садејству са Министарством вањских послова Црне Горе дискредитира поједине државе и појединце, који нису хтјели бити „погонско гориво“ за подршку вишедеценијском политичко-криминалном режиму Мила Ђукановића“, стоји у извјештају IFIMES-a.

Такође, у извјештају је Ђукановићу спочитана и улога током ратова 1990-их, због чега је, како се наводи, у међународним круговима понио надимак „неосуђени ратни злочинац“, те да је, као такав, „мрља“ НАТО-а, чега су свјесни и у самој Алијанси.

ANB
АНБ

IFIMES је упозорио да је Ђукановић пријетња демократији и стабилности Западног Балкана.

„Аналитичари сматрају, да водеће земље у међународној заједници морају се озбиљно позабавити Милом Ђукановићем и Црном Гором, јер постојећи политички конфликт и антагонизми присутни у црногорском друштву неће се моћи анулирати без међународног посредовања, формирања транзицијске владе и одласка са власти Мила Ђукановића те провођења по први пут слободних, поштених и демократских избора у Црној Гори. Иако режим Мила Ђукановића често наглашава, да је Црна Гора мултиетничка држава, кључне функције у држави као што су предсједник државе, парламента, владе, предсједник Уставног суда, предсједник Врховног суда, главни тужилац, директор полиције су у рукама искључиво етничких Црногораца. Аналитичари сматрају, да уколико Запад жели истинску демократизацију и просперитет Западног Балкана, кључан искорак, који се мора направити је осигурати одлазак 31-годишњег режима Мила Ђукановића, јер Запад са хипотеком Ђукановића нема никаквог кредибилитета за спровођење демократизације Западног Балкана и покретање позитивних помака у тој регији, која поприлично заостаје за модерним европским токовима и трендовима“, закључује се у извјештају „Међународног института за блискоисточне и балканске студије (IFIMES)“, који има специјални савјетодавни статус при Економско-социјалном вијећу ECOSOC/UN, New York, од 2018. године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest