„Игре престола“: Најпрљавија кампања у историји САД – увод у постизборни хаос!?

Вријеме читања 4 минута

Државни органи су крајње узнемирени. Полиција Њујорка објавила је меморандум у којем пише: „Трећег новембра одржаће се можда и најпроблематичнији избори у савременој епохи. Постоји огромна могућност да побједник неће бити познат у току првих неколико недјеља. У складу са тим ми морамо да будемо спремни за протесте који ће вјероватно расти по обиму, фреквентности и интезитету након избора, а могуће и током 2021. године.“

Доналд Трамп и Џо Бајден; фото: content.gallup

Пише: Владимир Прохватилов

Предстојећи предсједнички избори у Америци биће нешто досад невиђено. Дубоки друштвени раскол потреса државу, измучену губитком радних мјеста, падом економије, нередима и погромима који доприносе да сама изборна кампања личи на предворје грађанског рата.

Несумњиво, ови избори ће бити и најпрљавији у историји Америке.

У малом градићу Самамиш у држави Вашингтон полиција је пронашла украдене поштанске пакете у којима су били листићи за гласање путем писма.

фото: ФОНДСК

У канти за смеће у граду Џеферсону пронађено је 112 оваквих листића. У држави Њу Џерси полиција је ухапсила радника поште који је бацио у смеће 1875 пошиљки, укључујући и 99 гласачких листића. Због сличних разлога у Пенсилванији је ухапшено двоје поштанских радника.

У Колораду Спрингсу увелико се одвијају крађе гласачких листића из поштанских сандука. У изборном округу Алегени (Пенсилванија) мјесни изборни комитет послао је 29.000 листића за гласање путем поште на погрешне адресе. У држави Охајо исто се догодило са чак 49.669 листића.

фото: ФОНДСК

У Филаделфији је украден ноутбук и меморијска карта за програмирање електронских гласачких машина за пријем и обраду гласачких листића. Мјесни изборни комитет покушао је да сакрије ову чињеницу због страха да „предсједник Доналд Трамп и његови савезници могу искористи ову вијест да би довели у сумњу регуларност избора у граду“.

Највећи скандал догодио се у држави Орегон – једној од малог броја држава у САД-у у којима се гласање стопроцентно одвија путем поште. Заштита система пребројавања гласова је несхватљиво слаба, тако да се уз познавање имена, презимена и датума рођења неке особе може изиграти и њена изборна воља, или макар анулирати глас.

Ако узмемо у обзир да је већ почетком године дошло до озбиљних проблема када је ријеч о подацима 650 хиљада грађана Орегона – није тешко прогнозирати да ће на изборима у Америци доћи до фалсификовања неслућених размјера.

Протести у САД; фото: ФОНДСК

Уз све ово, недавно се на једној сајту Антифе појавио револуционални манифест у којем се излаже стратегија дјеловања после избора 3. новембра у случају побједе Трампа. Они имају намјеру да организују талас нереда да би уплашили полицију, војску, медије, Конгрес и принудили их да прогласе Бајдена за побједника. Истичу да борба за праведне односе према „црнцима, сиромасима, домороцима, хомосексуалцима, трансродним особама и другим мањинама“ не смије престати након избора, већ мора постати дио дугорочне стратегије.

Власти су крајње узнемирене. Полиција Њујорка објавила је меморандум у којем пише: „Трећег новембра одржаће се можда и најпроблематичнији избори у савременој епохи. Постоји огромна могућност да побједник неће бити познат у току првих неколико недјеља. У складу са тим ми морамо да будемо спремни за протесте који ће вјероватно расти по обиму, фреквентности и интезитету након избора, а могуће и током 2021. године.“.

Један од организатора митинга Антифе у Колораду, Кристофер Џекс, доказано је члан Извршног комитета Демократске партије, и својевремено је позивао на убиство познатих милијардера, почињући од власника Амазона – Џефа Безоса.

Кристофер Џекс

Поново се активирао и покрет Black life matters (BLM). Позанто је и да су затражили од појединих предузећа у Сијетлу и Луивилу да 15% свог профита уплаћују њима за – „трошкове револуције“. У граду Сан Бернардино (Калифорнија) полицајац је убио Афроамериканца, који је скакао по аутомобилима, насртао на полицајце и убијен тек када се ухватио за пиштољ. Већ сљедећег дана BLM су организовали протест захтијевајући од полиције да им преда контролу над градом.

Сличан агресиван приступ има и крајње десничарска организација Boogaloo Boys, која је такође окарактерисана као антидржавна, милитаристичка и екстремистичка, спремна да сије хаос и нереде по САД-у.

Припрему за „партизанско ратовање“ обављају не само екстремисти око Џекса, већ и реномирани политичари. Демократе и дио републикаца који су организовани у групи „Never Trump“ спремни су да оспоре резултате избора. Ова група је, под руководством бившег начелника штаба Хилари Клинтон, Џона Подесте, неколико мјесеци спроводила „војне игре“, по сценарију „Судњег дана“ – 3. новембра 2020.

Ни Трамп им не остаје дужан. Он је потписао указ о укидању ознаке „тајно“ са свих докумената везаних за „Рашагејт“. Документи, који су послати ЦИА-и и ФБИ-у, доказују умијешаност блиског окружења Хилари Клинтон у стварање и пласирање мита о везама Трампа и Русије. О свему овоме био је информисан и Барак Обама, а врло могуће и Бајден.

Најснажнији удар на Бајдена свакако је објављивање новог компромитујућег материјала његовог сина. Читава Америка је у шоку због тврдњи да је Хантер Бајден умјешан у скандал везан за употребу наркотика и педофилију.

„Контроверзни“ Хантер Бајден; фото: thesun.co.uk

Власник радње за поправку компјутера у држави Делавер, у којој се и нашао спорни уређај, уочио је на њему „непристојни дванестоминутни видео у којем, по свему судећи, главну улогу игра Хантер… Тамо се такође може наћи и мноштво другог материјала сексуалног карактера, укључујући и фотографије малољетних дјевојака.“.

Трампов адвокат Рудолф Ђулијани све доказе предао је полицији државе Делавер у којој живи породица Бајден.

Свима у Америци је јасно да се борба два супростављена политичка крила неће завршити трећег новембра. Тек тада ће се распламсати.

ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest