Igumanu Kijevsko-pečerske lavre produžen pritvor na 60 dana

FOTO: telegram kanal Ukrajinska Pravoslavna Crkva

Kijevski režim nastavlja sa represijom protiv pravoslavne crkve. Uprkos lošem zdravstvenom stanju zbog dijabetesa, sud u Kijevu produžio je igumanu Kijevsko-pečerske lavre kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), mitropolitu Pavlu pritvor na 60 dana, piše list „Strana“.

Advokat mitropolita smatra da je ovaj postupak nezakonit zbog čega će uložiti žalbu.

Međutim, šanse za oslobađanje mitropolita su minimalne, jer su ovakvi progoni već rasprostranjeni i očigledno je da ukrajinska pravda očigledno nije na strani branilaca pravoslavlja, piše „Ridovka“.

Mitropolit Pavle je u obavezi da nosi elektronsku nanogvicu i da boravi daleko od manastira. Smješten je u selu Voronkov u Kijevskoj oblasti, 42 kilometra od manastira.

Sud je odbio zahtjeve mitropolita da ga ostavi u manastiru a nije pristao ni da mu dozvoli da ide na bogosluženja u Kijevsko-pečersku lavru.

Kijevski sud je namjesniku Lavre mitropolitu Pavlu 1. aprila odredio kućni pritvor na dva mjeseca, i zabranio mu komunikaciju sa vjernicima. Mitropolit je optužen za izazivanje međureligijske mržnje zbog kritike raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) i podrške djelovanju Ruske Federacije u Ukrajini.

Uprava rezervata Kijevsko-pečerske lavre je 10. marta objavila raskid zakupa na neodređeno vrijeme objekata kanonske UPC i naredila monasima da napuste teritoriju prije 29. marta. Iguman Lavre, mitropolit Pavle, nazvao je ove radnje „nezakonitim i naglasio da bratija odbija da napusti manastir“.

Mitropolit je tada naglasio da oko „Lavre ne može da bude kompromisa i da će bratija ostati do kraja“.

Prema njegovim riječima, raskid ugovora o zakupu zgrada Lavre je nemoguć jednostrano i za to potrebna je odluka suda. Takođe, podnijeta je tužba Privrednom sudu Kijeva o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu.

pogled.me/rt.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest