ИЈЗ: Окупљања до 200 људи, дистанца и на свадбама

Окупљања до 200 људи, дистанца и на свадбама
Највећи број особа које могу истовремено боравити у затвореним и отвореним просторима, уз поштовање препорученог физичке удаљености од два метра међу посјетиоцима је 200 и он је одређен спрам тренутне епидемиолошке ситуације, али и капацитета епидемиолошке службе да адекватно поступа у случају потребе за трагањем за контактима и противепидемијским дјеловањем и имплементацијом мјера.


То се наводи у привременим препорукама Института за јавно здравље, у циљу спречавања ковида 19 током одржавања јавних догађаја и окупљања.

„Максимални број особа које могу бити присутне на јавним окупљањима или догађањима на отвореним или у затвореним просторима подложан је промјени у складу са резултатима ситуационе анализе и континуиране епидемиолошке процјене стања“, наводи се у препорукама.

СВАДБЕНА ВЕСЕЉА

Одржавање физичке удаљености се препоручује и кад је у питању организације свадби и осталих весеља: „За све вријеме боравка у свим просторима, укључујући долазак и одлазак, препоручује се одржавање физичке удаљености између особа (гости, представници вјерских заједница и особље) од два метра. Правило физичке удаљености не мора се примјењивати између чланова истог домаћинства или особа које су уобичајено у блиском контакту“, наводи се у препорукама.

Обавезна је, поручују из ИЈЗ, употреба маски за лице или медицинских маски за особље које послужује на свадбеним и другим слављима.

„Највећи број гостију и званица који могу истовремено боравити у затвореним и на отвореним просторима, уз поштовање препорученог физичког размака од два метра међу гостима, је 200 особа“, каже се у препорукама.

Препоручује се вођење евиденције гостију и особља ради лакшег праћења контаката у случају евентуалне појаве заразе.

У случају склапања брака на отвореном, препоручује се, ако постоји могућност, организовање обреда и славља на отвореном.

„Приликом склапања брака у матичном уреду или другом затвореном објекту/простору потребно је придржавати се општих мјера за превенцију преноса заразе. У затвореном простору обавезно је ношење маски за лице или медицинских маски“, наводи се у препорукама.

На улазу у простор објекта гдје се организује весеље потребно је ставити обавјештења о обавези придржавања општих хигијенских мјера и мјера физичке удаљености у складу са препорукама Института за јавно здравље.

„На улазу у простор и у самом простору на доступним мјестима гостима и особљу, треба поставити дозаторе с дезинфекционим средством за руке и јасно истакнуту информацију о обавези дезинфекције руку“, наводи се у препорукама.

МУЗИКА

Препоручује се да се позорница постави на удаљеност четири метра од осталих гостију.

„Размак од два метра препоручује се између и од извођача пјевачких дионица и музичара да дувачким инструментима. Препоручује се размак од четири метра између публике и извођача на сцени. Број особа које истовремено могу боравити на плесном подијуму зависи о величини подијума и препорука је да се осигура простор од 4м2 по особи. Током активности интензивнијег плеса препоручује се одржавање физичке удаљености од 2 метра између особа, осим између чланова исте породице или особа које су уобичајено у блиском контакту“, пише у препорукама.

САХРАНЕ

Кад је ријеч о организовању сахрана, препорука је да се, за вријеме боравка у свим просторима, укључујући долазак и одлазак, препоручује физички размак између особа (присутне особе, представници вјерских заједница и особље) од два метра.

Правило физичке удаљености се, како наводе, не мора примјењивати између чланова исте породице или особа које су уобичајено у блиском контакту.

Што се тиче маски за лице, обавезно је коришћење током боравка у јавним затвореним просторима.

ИЈЗ је издао препоруке и у вези са распоредом сахрањивања, па је неопходно осигурати довољан временски размак између сахрана, да би се могле спровести све мјере чишћења и дезинфекције просторија у капели или другом објекту који се користи за исказивање саучешћа након сваке сахране, посебно узимајући у обзир често додириване предмете и површине.

„Ожалошћеним особама члановима породице којима је прописана мјера самоизолације треба омогућити долазак на сахрану и посљедњи испраћај. Сагласност издаје надлежни санитарни инспектор на захтјев особе уз посебно прописане услове осим ако особа има симптоме болести“, наводе из ИЈЗ.

Послуживање и конзумација хране и пића се не препоручује, осим, како се наводи у препорукама, ако се не може организовати на начин да се поштују мјере физичког дистанцирања, хогијене простора, ношења маски од стране ангажованог особља и адекватних хигијенских мјера простора, прибора и посуђа.

„Забрањено је слижење хране и пића у импровизованим објектима – шаторима“, наводи се у мјерама.

Издате препоруке за хотелијере и угоститеље: Илустрација (Пиxабаy) Издате препоруке за хотелијере и угоститеље: Илустрација (Пиxабаy)
Институт за јавно здравље (ИЈЗ) прпиремио је, иначе, привремене препоруке за поступање и спровођење мјера заштите од ЦОВИД – 19 у хотелима.

ИЈЗ саопштио је да ће се најважнији аспект туристичке сезоне 2020. огледати у сигурности и поштовању препорука љекарске струке, због чега је Институт припремио низ мјера, међу којима су и Препоруке за поступање и спровођење мјера заштите од ЦОВИД – 19 у хотелима и другим објектима за пружање услуга смјештаја.

„Сви запослени у хотелијерству дужни су да поштују опште мјере превенције ширења инфекција. Такође, на управама и менаџерима хотела је да спроведу одређене административно организационе мјере које за циљ имају унапређење поштовања препорука и њихове имплементације у пракси, као и низ мјера које је ИЈЗ предложио послодавцима, а које се односе на поступање са запосленима и њиховим евентуалним оболијевањем“.

Овим препорукама дефинисан је низ техничких мјера које су од посебног значаја за нормално функционисање објеката, прије свега Општа правила за хотелске просторе и друге просторе за смјештај у којима су јасно дефинисана правила одржавања хигијене смјештајних јединица, као и упутства за рад угоститељских објеката.

Такође, ИЈЗ прописао је и Препоруке за рад отворених и затворених базенских купалишта, водених паркова, спа & wеллнесс центара током епидемије ЦОВИД-19, као и других објеката који су у директној или индиректној вези са услугама у хотелским и другим угоститељским објектима, у којима се пружају услуге смјештаја, припремања и услуживања хране, пића и напитака. Oбјављене су и препоруке за предузетнике који обављају угоститељску дјелатност у угоститељским објектима.

Што се тиче препорука које се односе на превоз путника, ИЈЗ је јасно дефинисао које мјере је неопходно спроводити у циљу безбједног превоза путника у аутобуском и комби превозу, такси возилима и приликом пружања услуга изнајмљивања возила (рент-а-цар).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest