Информацијом да ће Црна Гора продужити санкције Русији углавном је изненађен онај дио јавности који је захтијевао да се овакав концепт владе безусловно прихвати

Лука Радоњић

Информацијом да ће Црна Гора продужити санкције Русији углавном је изненађен онај дио јавности који је захтијевао да се овакав концепт владе безусловно прихвати. У питању је исти дио јавности који је исказивао огромно одушевљење оваквом владом и аутистично одбацивао сваки облик – не критике – већ става уопште у односу на начин избора нових носилаца извршне власти.

Сада, свега десетак дана од избора нове владе, имамо изненађење чак и њених најгрлатијих заговорника. Изненађење чиме? Што УРА није укинула санкције Русији? Па УРА то није ни обећала, нити има зацртано у програму, нити јој је то икада била одскочна даска за политичку реторику.  А утемељивању главних програмских начела Грађанског покрета УРА у дефиницију стратешког спољно-политичког опредјељења нове власти, снажан допринос пружили сте управо ви који сте сада нешто изненађени. “Прихватите УРА-и све, само да се влада формира”. Сјећате ли се тога? Па ево, влада је формирана. И то је то, тражили сте, добили сте.

„Али УРА не би формирала владу са нама, да јој нисмо све прихватили”. Па, можда би, можда не би. Само је једно сигурно: ви сте помогли медијском урнисању стратешке позиције свог блока – оног блока који је, између осталог, био за укидање санкција Русији. Дакако, нисте у томе били усамљени, јер је ту позицију, само на другачији начин, стратешки урнисао и Медојевић, компромитујући читав један блок, својим изјавама.

Они који су писали “гласали смо за Здравка, гласали смо због Здравка”, можда и некако имају неко право да се огласе, јер Кривокапић јесте – и то већ у септембру – за Спутњик и друге медије критиковао санкције Русији и најавио побошљавање односа са овом земљом. Ипак, казали сте да сте гласали због Здравка. Инсистирање на личностима, а не на вриједностима, сада узима свој данак. И зато није принципијелно да владу Кривокапић – Абазовић нападате преко медија већ десети дан од њеног формирања, јер сте до прије десет дана нападали свакога ко је исказивао било какав став у односу на њу. Нисам се огласио ја, који сам јасно исказао мишљење са тим у вези, који сам скренуо пажњу да је тако искључив а инфериоран однос према процесу – стратешки катастрофалан. Али зато сте потрчали да забарјачите руском причом и критиком владе – ви, који сте фанатично бранили овакав концепт. И то не послије стотину дана владе, него десет. Много је то неозбиљно. И питање је шта је неозбиљније – дојучерашња фанатична одбрана оваквог концепта Кривокапићеве владе или критика исте послије само десет дана њеног рада.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest