Ињац на састанку SEDM Иницијативе у Скопљу

Вријеме читања 1 минут

Министарка одбране Црне Горе, проф. др Оливера Ињац, учествовала је данас на састанку министара одбране земаља чланица Иницијативе за одбрамбену сарадњу Југоисточне Европе (Соутх Ееаст Дефенце Министериал Меетинг – СЕДМ) који је одржан у Скопљу.

Она је истакла да је Иницијатива одлична платформа за продуктиван и интензиван регионални дијалог и размјену мишљења о свим одбрамбеним темама од значаја за регион Југоисточне Европе, али и за каналисање евроатлантских аспирација земаља овог региона. Ињац је казала да учешћем у регионалним иницијативама и пројектима показујемо спремност да развијемо капацитете и професионалне компетенције за функционисање у ширем међународном окружењу.

Министарка одбране је апострофирала да појединачни приступи често нијесу довољно ефикасни, те да је у оквиру регионалних иницијатива кључна интегрисана акција.

Ињац је указала на важност учешћа земаља Југоисточне Европе у рјешавању бројних изазова и пријетњи за међународну безбједност. Она је констатовала да кључ трајне стабилности и просперитетног развоја нашег региона лежи у евроатлантским интеграцијама, као и заједничком доприносу имплементацији регионалних иницијатива.

Министри су разговарали о будућности СЕДМ иницијативе, могућностима појаве нових мигрантских токова, пријетњама од тероризма и хибридним пријетњама, а размијењена су и мишљења о пандемији ЦОВИД-19, са фокусом на могуће посљедице. Дефинисани су и нови модалитети регионалне одбрамбене сарадње, са циљем изградње стабилног и просперитетног региона Југоисточне Европе, спремног да одговори на све изазове и пријетње.

На састанку је потписана Заједничка изјава, у којој се потврђује снажна посвећеност даљем унапређењу регионалне одбрамбене сарадње, са циљем промоције трајног мира, стабилности и безбједности Југоисточне Европе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest