Институт за јавно здравље:Бесплатни СОС број 1616

У Институту за јавно здравље данас је отворен Call centar, а јединствени бесплатни СОС број 1616, намијењен је свима који сумњају да су били изложени зарази новим коронавирусом, или имају симптоме који указују на зараженост.

Министар здравља у Влади Црне Горе, др Кенан Храповић, у  Институту за јавно здравље отворио је  Call Centar који ће  грађанима омогућити ефикаснију комуникацију са стручњацима у Институту за јавно здравље.

Линија 1616 биће отворена сваког дана од 8 сати до 23 сата.

Храповић је казао да смо свједоци  одговорног и  професионалног односа у борби против вируса који је покорио свијет.

„Студенти медицинског, стоматолошког и фармацеутског факултета, који ће радити у овом Цалл центру, увјеравају нас да етика и професионализам и прије положене Хипократове заклетве имају своје мјесто у борби против ове пошасти“, казао је Храповић.

Он се  захвалио  студентима волонтерима, и нагласио да управо они пишу нове странице црногорске медицине.

Храповић се захвалио свим здравственим радницима, који су, како је рекао, прва линија одбране у овом тренутку, као и свим грађанима који се придржавају препорука и наредби Владе.

„Једино заједништвом и сложним дјеловањем свих можемо побиједити. Отварање овог Call centra важан је дио те борбе“, истакао је Храповић.

Проф. др Драган Лаушевић, епидемиолог из Института за јавно здравље, истакао је да је СОС линија намијењена свим особама, које сумњају да су заражене коронавирусом, онима који имају симптоме на дисајним путевима, а не знају о чему се ради, онима који су дошли у посљедњих 14 дана у Црну Гору, а нису се још увијек јавили епидемиолошким службама, или нису добили рјешење Здравствено санитарне инспекције.

„Намијењена је и онима који су стигли прије 14 дана, нису се до сада јавили епидемиолошким службама, а имају тегобе. Јављањем на ову СОС линију ми ћемо им помоћи да заједно процијенимо који је ризик и да им дамо јасна упутства шта даље треба да раде“, објаснио је Лаушевић.

Преко СОС линије, како је појаснио, не треба да се јављају особе које су већ ступиле у контакт са епидемиологом и које су већ под надзором, „као ни оне особе које траже неке информације, евентуално о путовањима“.

„Молимо грађане да разумију, јер је велики број оних који захтјевају праве информације и да им дамо могућност за такве ствари“, рекао је Лаушевић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest