ISLAMSKI STARJEŠINA PRUŽIO PODRŠKU IMAMIMA ZA GOVOR MRŽNJE: „Neće nas ućutkati, Bosna se još uvijek bori“

Foto: Jutjub printskrin/FACE HD TV

„Imami su bili svjesni da misija povratka u BiH ne može uspjeti bez njih. Ali, tu se njihova uloga nije završila, jer se imamska uloga nikad ne završava“, poručio reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović u obraćanju na naučnom skupu „Uloga i značaj imama u procesu povratka“, koji se održava u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Kako je prenijela MINA, Kavazović je izjavio da „danas bijemo bitku da u mjestima u koja smo se vratili osiguramo bolje uslove života“.

– Trudimo se da svojim imamima osiguramo što bolje uslove za rad. Znamo da u mnogim slučajevima to nije dovoljno, ali ćemo nastojati poboljšati koliko budemo mogli. Trebamo ostati sa svojim narodom, hrabriti ga i duhovno oporavljati, zajedno s našim narodom rješavati probleme s kojima se suočavamo – koliko možemo – i pobuđivati u narodu svijest o sebi i svojim vrijednostima. Bosna se još uvijek bori, još joj rade o glavi i treba joj svaki njen čovjek. Imami, stoga, imaju i istorijsku ulogu u toj borbi – naglasio je Kavazović.

Kavazović se ponovo na kontroverzan način osvrno na slučaj imama u prijedoprskom naselju Kozarac, koji je saslušan u policiji zbog toga što je u govoru vrijeđao Srpsku pravoslavnu crkvu i Svetog Savu.

– Svih ovih godina svjedočili smo pritisku na naš narod, da ga se zaplaši, da odustane od svog prava na rodnu grudu. Nažalost, neke od nas su u tome i obeshrabrili. Uporedo s tim, vršili su veliki pritisak na imame, ciljano. Svjedočimo tome i ovih dana, na primjeru glavnog imama Amira Mahića iz Kozarca. Podsjećam nas da zločini koji su počinjeni od strane vojske i policije RS-a za prve žrtve su im poslužili imami, koje su ubijani na najsvirepiji način. Uprkos svim pritiscima, koje preduzimaju i ovih dana i u buduće neće nas zaplašiti ili ućutkati, mi ćemo jasno govoriti i boriti se za našu zemlju, zajedno s našim narodom. Uvjeren sam, proći će vrijeme politika koje su sada na sceni i koje nastoje ugušiti sve što ima bosansko obilježje. One će otići će sa scene, ako Bog da poražene, a mi ćemo ostati – poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest