ISPLIVALE NOVE INFORMACIJE: Kako je Lalić „NAMJEŠTAO“ škaljarce preko Skaja pred likvidaciju

Printscreen/Skaj

Kriminalci i njihovi saradnici do prošle godine bili su potpuno uvjereni da njihovu komunikaciju preko plaćene Skaj aplikacije ne može niko da kontroliše i prati, do te mjere da su preko nje razmjenjivali planove, detalje, ali i fotografije prljavih poslova, uključujući čak i ubistva.

Najdalje su u tome otišli pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su preko Skaja razmjenjivali i fotografije izmasakriranih i ubijenih žrtava. Međutim, hapšenje ne samo ove, već kriminalnih grupa širom svijeta u prethodnih godinu dana, pokazala su da su od 2021. evropske policije pratile sve njihove komunikacije.

Glavni za Balkan

Tek nedavno, pripadnik Belivukove grupe Srđan Lalić, koji je u međuvremenu postao svjedok-saradnik, otkrio je da je on bio glavni distributer za Balkan za Skaj, ali i da to nije jedina aplikacija koja je korišćena za „tajnu“ komunikaciju.

„Krajem 2018. putem oficijalne stranice Skaj sam podnio zahtjev da budem distributer, odnosno partner. Stupio sam u kontakt sa rukovodstvom Skaja“, otkrio je glavni distributer Skaja, optuženi svjedok Lalić.

Do detalja je objasnio da je u početku Skaj aplikacija podržavana samo na „blekberi“ telefonima, kasnije i „nokiji“ sa android sistemom, ali da je od 2019. funkiconisao na „ajfonu“ i gugle piksel telefonima.

Kako je naveo svjedok-saradnik, svaki Skaj je imao korisničko ime, koje se moglo mijenjati u svakom trenutku. Skaj aplikacija, kako je objasnio, funkcionisala je na kartici sa jedne holandske i jedne američke mreže.

U našoj mreži, te kartice su funkcionisale na dva mobilna opertera, a korisnici su plaćali da koriste aplikaciju za koju su bili uvjereni da je „neprobojna“ za domaće i strane službe. Kako se ispostavilo, koristili su je i pripadnici škaljarskog, kao i kavačkog klana, a Lalić je kao distributer imao mogućnost da recimo, ako neko bude uhapšen, jednim klikom na sajtu na kom je vodio naloge ugasi telefon i obriše sve sa njega, kako policija ne bi mogla da ima uvid u sadržaj. Osim toga, mogao je da otkrije i zemlju u kojoj se neko nalazi, što je korišćeno da bi se locirali suparnici i ubili.

Podsjetimo u Atini su ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović, visokopozicionirani pripadnici škaljarskog klana.

„Prvi put sam skaj dobio prije ubistva na šinama od Belivuka, ali sam ga posle tog ubistva uništio. Od 2018. sam postao distributer skaja. Preko portala kom sam imao pristup početkom 2020. sam uvidio da na skaju mogu da vidim u kojoj se zemlji trenutno nalazi skaj koji neko koristi. Rekao sam to Živkoviću, odmah mi je proslijedio da provjerim gdje je desetak osoba, među kojima su Kožar i Hadžić. Dobio sam povratnu informaciju da su na mreži kozmo, to je bio ključni trag za njihovo pronalaženje, jer su svi mislili da su napustili Grčku posle ubistva u Atini. Za to mi je obećao kilogram kokaina, ali mi nije isplatio“, priznao je Lalić.

Baranin Alen Kožar (43) i Užičanin Damir Hadžić (45), izrešetani su sa 29 metaka u automobilu ispred luksuzne vile na Krfu.

„Takođe sam koristio i Eko čet, koji je bio najveća konkurencija Skaju. Te dvije aplikacije su mogle da razmjenjuju poruke, ali je to kasnije zbog sigurnosti ukinuto“, priznao je na suđenju.

„Sigurna platforma“

Slično je bili i sa aplikacijom Anom, zbog koje je „palo“ više stotina kriminalaca širom svijeta. Ispostavilo se da je „sigurnu platformu“ za dopisivanje zapravo napravio FBI i da je upravo ova američka služba sve vrijeme nadgledala dopisivanje ljudi iz kriminalnog miljea.

„Anom je zapravo bio nasljednik Skaja. Naime, kada je Skaj ugašen podzemlju je trebala nova aplikacija i tako se došlo na ideju da im se ponudi jedna takva“, objašnjava sagovornik Kurira i dodaje da je u maju prošle godine Srbija bila u top pet zemalja u kojima se koristio Anom za dopisivanje.

Proton i pisanje u draftu

Kao jedan od „sigurnih“ načina dopisivanja i dogovaranja kriminalnih aktivnosti, osim telefonskih aplikacija, mafijaši u Srbiji navodno koriste i Proton mejl. Navodno, njegovu „bezbjednost“ koriste najčešće dileri droge.

„Tokom suđenja kriminalnoj grupi Darka Šarića, ispostavilo se da su pripadnici koristili i najobičniji imejl za dopisivanje, međutim, daleko interesantnije otkriće je da je kriminalna grupa na čelu sa pokojnim Slobodanom Šaranovićem i Milošem Delibašićem, koja je osuđena za ubistvo Nikole Bojovića funkcionisala na taj način što imejlove nisu slali jedan drugom, već su koristili zajedničku šifru za jedan mejl. Onaj ko bi htio da ostavi poruku, napisao bi je i smjestio u odjeljak u kom se čuvaju neposlati i nedovršeni mejlovi, a primalac bi je pročitao, a potom obrisao“, objašnjava sagovornik Kurira.

Inače, tokom suđenja je optuženi svedok Miloš Vojinović rekao da su koristili mejl Marinko Rokvić, a da je šifra bila „more“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest