ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE: Pečat Stefana Nemanje se vraća u Srbiju

Foto: YouTube printscreen
Čitava javnost i stručnjaci prethodnih mjeseci apelovali su da se ovo istorijsko blago vrati u Srbiju.

Za Istorijski muzej Srbije otkupljen je pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić, saopštili su iz Istorijskog muzeja Srbije.

Olovni pečat iz druge polovine dvanaestog vijeka je otkupljen od aukcijske kuće „Artemide aste“ iz San Marina.

Istorijski muzej Srbije će u narednom periodu, nakon što pečat bude donijet u Srbiju, održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti ovaj značajan kulturno-istorijski predmet i upoznati javnost sa detaljima njegovog otkupa.

Kustos Nikola Kusovac izjavio je ranije da je pečat velikog župana Stefana Nemanje iz 12. vijeka, koji se našao na akuciji u inostranstvu, jedan od jeftinijih bronzanih pečata i ocjenio da bi se slični problemi mogli spriječiti kada bi država, odnosno Ministarstvo kulture podizalo cijenu „svoje robe“ i kada bi pojedinac znao da će biti ozbiljno nagrađen za pronađeni predmet.

„Treba da radimo na tome da omogućimo da Ministarstvo podiže cijenu svoje robe, da ona ne izlazi van zemlje, da nemate razlog da pravite rizik, da ćete znati ako otkrijete nešto da ćete biti ozbiljno nagrađeni od svoje države, da ne biste dobili ideju da nađeno stavite u džep i odete kod Malteških vitezova da prodate svoje blago“, rekao je Kusovac.

Kusovac je upozorio da se uvek bavimo posljedicama, a ne uzrokom.

„Koliko sam otpatio izgubljenih dragocjenih predmeta značajnijih od ovoga kojih imamo nekoliko. Kustos Vesna Radić rekla je da u samoj zbirci Narodnog muzeja postoje tri pečata i da zna da ima jedan oštećen u Ermitažu i tri koja je neko zabilježio na crtežu, kada nije bilo fotografija“, precizirao je Kusovac.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest