Истражитељи чешљају документа „Симон Војажа“

Истражитељи Специјалног државног тужилаштва, како сазнају “Вијести”, почели су да прегледају и изузимају пословну документацију из беранске аутопревозне компаније “Симон војаж”

Овај посао инспектори за привредни криминал и вјештаци финансијске струке раде по налогу специјалног државног тужиоца, који је почетком ове године преузео предмет од Основног државног тужилаштва у Беранама.

Држављанин Луксембурга Симон Бернард поднио је у новембру 2020. године преко свог адвоката у Црној Гори кривичну пријаву против Мехмеда Адровића, сувласника у компанији “Симон војаж”, којом га терети за злоупотребе у пословању и фалсификовање његовог потписа на службеним документима. Кривичном пријавом терети се и Мехмедова супруга Далиса Адровић, за коју се тврди да је знала да су фалсификована документа када је преузела функцију извршног директора привредног друштва.

Адвокат Адмир Хајдаровић “Вијестима” је рекао да није службено обавијештен о почетку истраге у “Симон војажу”, али је потврдио да је предмет преузео СДТ.

”У Основном државном тужилаштву у Беранама, када је отворена истрага, већи дио документације, посебно онај који се тиче фалсификата и давања гаранција фирме за приватне кредите, преузело је Специјално државно тужилаштво”, казао је Хајдаровић.

Луксембуржанин преко свог адвоката наводи да је заједно Мехмедом Адровићем 2004. године основао ДОО “Симон Воyагес” у којем је био суоснивач и извршни директор, а Адровић суоснивач, о чему, како се тврди, постоји податак у Централном регистру привредних субјеката.

”Злоупотребом својих овлашћења у привредном друштву, без знања Симон Бернарда, Мехмед Адровић је доносио одлуке и потписивао их у име Симон Бернарда, свјесно фалсификујући његов поптис и мимо његовог знања и воље је 2006. године донио одлуку којом је себе именовао за извршног директора привредног друштва. За сво то вријеме Симон Бернард није знао шта се дешава у привредном друштву нити је извјештаван о пословању истог, наведено је у пријави.

Како пише у кривичној пријави, Бернард је из новинских чланака који су објављени у црногорским медијима, сазнао да је привредно друштво практично доведено до руба егзистенције и да је презадужено.

”Бернард је сигуран да је Мехмед Адровић својим злоупотребама положаја довео друштрво у положај презадужености па у том правцу предлаже да се спроведе вјештачење по вјештаку финансијске струке који би увидом у цјелокупно пословање привредног друштва утврдио постојање свих малверзација које је у току пословања учинио Адровић”, затражено је у кривичној пријави.

Такође се тврди да су све одлуке које су донесене у привредном друштву, а за које је потребно да буду донесене од оба оснивача, фалсификоване.

”Ово из разлога што Симон Бернард никада није нити једну потписао нити је са било којом одлуком упознат. Колики је број одлука фалсификован и њихова садржина ће бити утврђена увидом у документацију Симон Воyагес коју треба прибавити по службеној дужности”, предложено је у кривичној пријави.

Наводи и да је у јануару 2018. године Адровић без знања Бернарда донио одлуку којом је за извршног директора именова супругу Далису.

”Потпис Симон Бернарда на одлуци је фалсификован и исти није ни знао да је дошло до промјене извршног директора. Ова одлука је достављена Централном регистру привредних субјеката Црне Горе који је поступио по истој”, пише у пријави.

Бернард је према кривичној пријави из медија сазнао и да је Адровић подизао кредите код банака за које је гарантовао имовином привредног друштва Симон Воyаге, а све се то, како предлаже његов адвокат, може утврдити из документације привредног друштва која се налази код Централног регистра привредних субјеката и вјештачењима која ће бити спроведена током поступка.

”У радњама Мехмеда Адровића стекла су се сва обиљежја кривичних дјела злоупотреба положаја у привредном пословању, злоупотреба овлаћења у привреди, фалсификовање исправе, навођење на овјеравање неистинитог саџаја, утаја пореза и доприноса, лажни биланс, док се у радњама Далисе Адровић стиче кривично дјело фалсификовање исправе”, тврди се кривичном пријавом.

Мехмед Адровић је високи функционер ДПС и предсједник локалног одбора те партије у Петњици. Под лупом медија и раније се налазио због контроверзних послова. То није сметало да на локалним изборима почетком овог мјесеца буде трећи на одборничкој листи. Када је поднесена кривична пријава, он је “Вијестима” рекао да та пријава нема смисла и изразио сумњу у њену аутентичност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest