Ивановић: Темељни уговор приоритет за СНП

Вријеме читања 2 минута

Потписивање Темељног уговора за Социјалистичку народну партију остаје приоритет. То су, каже потпредсједник СНП-а Драган Ивановић, казали и прије уласка у Владу и од тога неће одустати.

„Ми остајемо упорни. Чули смо од премијера и министра правде да су припреме у току. Ја очекујем да то буде можда и сјутра на сједници Владе, и вјерујем да ће превладати разум и да ће се схватити да је то ипак уговор који треба потписати, као и са свим другим вјерским заједницама“, казао је Ивановић.

Да Темељни уговор, ипак, неће бити потписан, поручују посланица СДП-а Драгиња Вуксановић-Станковић, као и портпарол ДПС-а, Милош Николић, уз оцјену да би премијер Дритан Абазовић из процеса одлучивања о уговору требало да изузме Владимира Јоковића који, како наводи, заступа интересе цркве, а не Владе чији је потпредсједник.

У СНП-у овакве ставове не виде као препреку која би могла угрозити даље функционисање Владе.

„Не видим ништра страшно у томе, нити зашто неко ствара такву фаму о овом уговору, није ми то јасно. Знам да су у току припреме и у Министарству правде и да се патријаршија припрема и да ће брзо доћи до сусрета како би се усагласили ставови и како би уговор био у потпуности испрецизиран, тако да треба очекивати негдје до половине јула да дође до потписивања“, рекао је Ивановић за РТЦГ.

Да би Темељни уговор требало што прије потписати, поручују и из ГП УРА. Милета Радованић каже да ће интерес државе у потпуности бити сачуван, те да не постоји бојазан да ће тај документ бити у супротности с Уставом.

Истиче и да је већина чланова Темељног уговора идентична члановима из Конкордата и Уговора с Исламском заједницом и закључује да ће се потписивањем овог уговора завршити још једна прича која оптерећује грађане и државу.

Црна Гора је уговор са Светом Столицом у Ватикану потписала 2011, а годину касније и са Исламском заједницом.

Преговори о Темељном уговору са Српском православном црквом трају дуже од десет година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest