Изгорјели аутобус скопске фирме 135 пута прешао границу са лиценцом другог возила

Спасовски казао да је скопској фирми „Беса транс“ због злоупотреба одузета лиценца за превоз путника у међународном саобраћају, као и лиценца за превоз путника у унутрашњем саобраћају, која је истекла у октобру

Власти Сјеверне Македоније саопштиле су данас да је аутобус компаније „Беса транс“, који је изгорио у Бугарској, за прелазак границе незаконито користио извод лиценце за други аутобус исте фирме.

Македонски министар унутрашњих послова Оливер Спасовски изјавио је да је аутобус, у којем је погинуло 45 особа, 135 пута нелегално изашао из земље према евиденцији граничне полиције, 22 пута у прошлој, а 113 пута у овој години.

Аутобус, који је у уторак рано ујутру изгорио на аутопуту близу Софије, није ни био пријављен у базу података Министарства за транспорт и везе Сјеверне Македоније и због тога није посједовао извод из лиценце за превоз путника, рекао је данас ресорни министар Благој Бочварски.

„Извод лиценце који се појављује у електронском систему Царинске управе, који је корстио изгорјели аутобус при изласку из земље, јесте извод лиценце за друго возило, са другим регистарским таблицама истог превозника“, рекао је Бочварски новинарима.

Он је казао да је скопској фирми „Беса транс“ због злоупотреба одузета лиценца за превоз путника у међународном саобраћају, као и лиценца за превоз путника у унутрашњем саобраћају, која је истекла у октобру.

Министар полиције Спасовски казао је да је тај аутобус први пут регистрован у Скопљу 15. октобра 2020. године, да је произведен 2007. и да је био исправан на посљедњем техничком прегледу, почетком октобра.

Спасовски је рекао да су македонски полицајци на мјесту несреће у Бугарској сазнали да је аутобус, на повратку из Турске у Сјеверну Македонију, прво ударио у банкину и еластичну ограду која одваја одмориште од аутопута, да је возач изгубио контролу над возилом и да се при удару запалио спољни дио возила.

„Аутобус је затим ударио у средишњу ограду аутупута (на лијевој страни коловозне траке), и тада се аутобус потпуно запалио. У возилу су била 52 путника, у пожару је страдало 45, а седам је успјело да се спаси и они су у болници Пирогов у Софији“, казао је Спасовски.

Министар спољних послова Сјеверне Македоније Бујар Османи рекао је да је седам повријеђених у стабилном здравственом стању и додао да ће прво двоје бити отпуштено из болнице сутра, по двоје 28. и 30. новембра, а посљедња особа 1. децембра.

„Српски држављанин ће бити превезен у Србију, а наши држављани у Скопље, у организацији Министрства здравља“, навео је Османи.

Он је најавио да ће Влада Сјеверне Македоније платити превоз и сахрану 45 погинулих путника.

„Транспорт посмртних остатака може да се очекује наредне седмице, у уторак или сриједу, чим буде завршена идентификација“, рекао је Османи.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest