Извјештај FREEDOM HOUSE о земљама у транзицији: Црна Гора није демократска држава

ВАШИНГТОН — Србија и Црна Гора, први пут од 2003, нису демократске државе, закључак је извештаја “Земље у транзицији” невладине организације Фридом хаус, документа у којем је истражен и описан начин управљања у 29 држава бившег Совјетског Савеза и Источне Европе.

Србија и Црна Гора су у извештају за 2020. годину сврстане у категорију влада у транзицији или хибридних режима – у којима је власт заснована у ауторитаризму као последици непотпуне демократске промене. Таква власт, у једној држави, истовремено може да спроводи политичку репресију и расписује изборе.

Црна Гора је групу демократских држава напустила после једне деценије коју је, као и Србија, провела међу полуконсолидованим демократијама.

У извештају је наведено да су на то утицале године све већег заробљавања државе, злоупотребе моћи и аутократске тактике које користе Александар Вучић у Србији и Мило Ђукановић у Црној Гори.

“Албанија, Србија и Црна Гора забележиле су највећи пад – имајући у виду све земље Балкана. Србија и Црна Гора назадовале су у борби против корупције. Изостаје ефикасна акција као одговор на случајеве повезане са корупцијом на високим нивоима, а постоје и случајеви распуштања институција и устручавање од деловања којим би се те државе адекватно супротставиле корупцији”, рекао је за албански сервис Гласа Америке Мајкл Смелцер истраживач невладине организације Фридом хаус са седиштем у Вашингтону.

Када је о Црној Гори реч – Мајкл Смелцер, истраживач те невладине организације, каже за Глас Америке да су проблеми најочигледнији у правосуђу.

“У тој сфери забележени су негативни трендови и недостаци у независном раду. У том смислу су истраживачи забележили забрињавајуће случајеве скандала у правосуђу и тужилаштву. Бриге додатно интензивира и то што члановима

„Истраживачи су забележили забрињавајуће случајеве скандала у правосуђу и тужилаштву.“

Правосудног савета истиче мандат”, рекао је Смелцер.

Такође, у извештају се анализирају и проблеми у црногорској парламентарној пракси.

“Чланови опозиције су још 2016. године, одбијали да учествују у раду Скупштине, пошто је – након избора, које су означили као непоштене – по десети пут власт преузела владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС). Скупштина у којој доминира владајући ДПС успорено је спроводио изборне реформе – што је отежавао бојкот опозиционих посланика. Парламент у којем доминира ДПС полако је водио изборне реформе, мада су их такође ометале и потешкоће у прикупљању кворума током бојкота. Међутим, није било великих проблема са придобијањем гласова за усвајање спорног Закона о слободи вероисповести”, наведено је, између осталог, у делу извештаја посвећеном Црној Гори.

Мајкл Смелцер, стручњак Фридом Хауса, указује да се многи лидери Централне и Источне Европе више не претварају да маре о демократији и владавини права.

“Закључци до којих смо дошли су крајње обесхрабрујући. Утврдили смо да се лидери и политичари у том подручју више не крију иза демократских фасада. Њихове маске су пале и они се више не прикривају иза поштовања номиналних вредности и отворено нападају демократске институције“, подвлачи Смелцер.

Извештај “Земље у транзицији” Фридом хауса је годишњи преглед о демократским реформама које је спровело 29, некада комунистичких држава Централне и Источне Европе. Та невладина организација саставља га и објављује од 1995.

Текст преузет са: glasamerike.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest